Чи вмієте ви співчувати?

    "Чи вмієте ви співчувати?" Обговорення книг


    В душу сучасній дитині необхідно закладати СПІВЧУТТЯ. Тоді не буде в дитячому колі відбуватись стільки страхіть. Якщо дитина плаче "Харитею", "Маленьким грішником", "Козеттою", Васильком із книги Тютюнника "Перед грозою", співчуває героям Грінченка, Коцюбинського Васильченка, Антоненка-Давидовича та іншим, значить книжка виконала свою місію. Мало лишилось читачиків, які їх ще не прочитали. Ми підкладаємо ці книжечки всюди, "забуваємо" їх на дорослому абонементі, намагаємось зацікавити дитячою книжкою дорослих, щоб вони допомогли дитині прочитати і зрозуміти зміст прочитаного.


    Обговорення книги Григора Тютюнника "Перед грозою"
    Колись давно жив хлопчик Василько. Кожен день він ходив на річку ловити рибу, щоб нагодувати маленьку сестричку і маму. Тоді був голод і їжі більше ніякої не було. Але одного дня він нічого не впіймав. Василько сидів біля породньої торбинки і думав про те, що завтра на снідання не буде юшки, Поля плакатиме, а мама піде на роботу не ївши і повернеться увечері з товстими набряклими ногами.
    Уже потемніло і раптом в березі бовтнула щука. Васильченко намагався зловити її, потім в'юнів. Та раптом дно зникло. Василька затягло в холодну глибочінь і він втопився.
    Питання до обговорення:   
- ви звернули увагу чим снідав Василько з Полею? Діти з'їли навіть риб'ячі очі. Вони були для них солодкі, як березовий сік.
- а чим гралась Поля, цілий день залишившись вдома сама?
- шкода вам Василька?
    Про тяжке життя дітей в минулі роки, ви ще можете прочитати в оповіданнях "Ялинка з "хлопушками"" Антоненка-Давидовича, "Харитя", "Ялинка", "Маленький грішник" Коцюбинського.

Обговорення книги Коцюбинського "Маленький грішник"
    Ця книжка про восьмилітнього хлопчика Дмитрика, який жив дуже давно, 100 років тому. Мама тяжко працювала, цілий день носила відрами із колодязя людям воду. Бачите на малюнку як вона зігнулася? Жили вони дуже бідно. Погляньте як погано хлопчик вдягнений. І чоботи йому дуже завеликі.
    Одного разу, послухавши Гаврилка, він покинув хвору маму і гуляв два дні, витративши гроші, що дала мама на хліб, на ножики. Повертаючись додому, він дізнався, що мама на хліб померла. Дивіться як біжить Дмитрик і плаче за матусею. Біжить і не бачить, що його наздоганяють коні. Дмитрик зникає десь під кінськими копитами...
    Питання до обговорення: 
- як Дмитрикова мама заробляла на хліб?
- у що Дмитрик був зодягнутий?
- за чим мама відправила Дмитрика, давши йому гроші?
- що Дмитрик із Гаврилком і Марійкою купили на ці гроші?
- що вони зробили сліпому дідусю?
- чому Дмитрик побоявся повертатись додому і заночував у друзів?
- яке горе спіткало Дмитрика?
- що він вирішив робити, ставши сиротою?
- вам шкода Дмитрика?

      Обговорення книги Коцюбинського "Харитя"
    Ця книжечка про дівчинку "Харитю", яка жила 90 років тому. Їй, як і тобі, було вісім років. У неї помер тато, а мама лежить хвора. Харитя сама їсти варить, воду носить, жито жне. 
    (Показую ілюстрації: бачиш, яке велике відро з водою несе Харитя їсти зварила. А це вона сама в полі жне жито великим гострим серпом. А жито потрібно обов'язково вижати. Зимою, якщо не буде хліба, вони помруть з голоду.)
    Питання до обговорення: 
- хто написав це оповідання?
- сподобалась вам книжечка?
- звернули увагу, що на малюнках Харитя всюди боса? Чому?
- Хариті шкода хвору маму?
- страшно було Хариті самій іти в поле?
- що Харитя взяла із собою в поле істи?
- тяжко було Хариті жати жито?
- як закінчилась книжечка?
- що ви відчуваєте до Хариті?

              Обговорення книги В.Гюго "Козетта"
    Більше 100 років тому французький письменник Віктор Гюго написав роман "Знедолені". Ваші батьки, напевно, читали цю книгу. Але окрема історія про важке дитинство героїні роману Козетти, буде цікава для вас.
     - як Козетта потрапила в сім'ю Тенардьє?
    Її мама не могла знайти роботу, бо з дитиною її ніхто не брав. Вона заплатила Тенардьє гроші за півроку. Думала, що знайде роботу і забере Козетту.
    - що вас найбільше вразило в цій повісті?
    Що її годували як собаку. Під столом з однієї миски із собакою і котом.
     - як сусіди звали дівчину?
    Жайворонком, бо вона вставала вдосвіта, раніше від усіх. Тільки цей бідолашний жайворонок ніколи не співав, а зразу брався до роботи.
    - чого найбільше боялась Козетта?
    Ходити вночі по воду. Струмок був дуже далеко у лісі. 
    - що сталось з мамою Козетти?
    Тенардьє вимагав з мами Козетти все більше і більше грошей. Вона продала своє гарне волосся, два передні зуби. Тяжко працювала і була дуже хвора.
    - хто допоміг Фантіні?
    Пан Мадлен - мер міста, бувший каторжанин - Жан Вальжан. Він помістив її у свою лікарню, заплатив багато грошей. 
    ... На світанку ранні перехожі бачили незнайомого чоловіка, що вів за руку дівчинку у жолобі.
    Козетта йшла поважно, поглядаючи на небо широко розплющеними очима. Іноді вона переводила погляд на свого супутника. Їй здавалося, ніби поряд з нею іде сам Господь Бог.

  

Коментарі