Водохреща (Богоявлення, Йордань, Хрещення Господнє)

   
Вітаємо зі святом!!!
  Це одне з 12 найбільших християнських свят різдвяно-новорічного циклу. Цього дня Іван Хреститель охрестив у річці Йордан Ісуса Христа, після чого сталося Богоявлення - Ісус оголосив себе Спасителем і Месією.
    Так само, як на Різдво та Щедрий вечір, святкувати починають напередодні. Вечір 18 січня - Голодна кутя. На стіл ставлять кутю, узвар і декілька пісних страв. Після вечері діти "проганяють кутю", стукаючи ложками чи макогоном по столу, по дверях, по воротах, а на подвір'ї спалюють Дідуха, примовляючи:

Іди, кутя, із покутя,
А узвар - на базар,
А Дідух - на теплий дух,
Щоб нам скинути кожух!

    Уранці на Водохреща відбувається церковна служба, а потім хресний хід до річки чи ставка, де священник святить воду в ополонці. Ополонку часто вирубують у формі хреста і льодовий хрест ставлять поруч. 
    Священник святить воду в ополонці, люди вмиваються нею, приказуючи "Водичко-Йорданичко! Вмиваєш луги-береги, коріння, біле каміння; умий хрещеного, чисто вчиненого від гніву, ненависті і від усякого лиха". Воду набирають додому, бо вона зберігає свої властивості протягом усього року. У старі часи на честь свята стріляли в повітря з рушниць і випускали голубів із пов'язаними яскравими стрічками. Сміливці навіть купаються в ополонці. Святковий обід на Водохреща починається саме з освяченої води.
    На Водохреща закінчують колядувати і влаштовують "розколяду" або ж "розмеланки" - святкові вечорниці всіх колядників, де вони згадують, як святкували, грають, танцюють. Застілля організовують на гроші, що залишилися від колядування.

Коментарі