Права людини починаються з прав дитини. До Всеукраїнського тижня права


Як ще в бібліотеці можна ознайомити дітей-читачів з правами та обовязками, щоб було доступно і цікаво? Звісно за допомогою книжок: знайомих дітям казок, оповідань, розповідей.
   Казкові персонажі та знайомі ситуації допомагають зрозуміти, що буває, коли трапляються різноманітні порушення. Читачі з цікавістю аналізують кожен випадок, визначають винуватців і постраждалих, роблять висновки.
       Протягом тижня в бібліотеці діяла книжкова виставка "Знання законів - знання прав" та інформаційна викладка "Кожна дитина має право".  

      
      Сценарій.
 В школі вам не раз розказували про права і обов’язки дітей. Сьогодні ви побуваєте в ролі судді, який має розібратись в різних ситуаціях, покарати винних і захистити постраждалих.

Вікторина «Казкова правова»
Ведучі по черзі описують негативні ситуації, у які потрапив той чи інший казковий герой. Діти мають визначити, яке право, визначене Конвенцією про права дитини, було порушено стосовно цього героя. Старші можуть навіть знайти номер статті.
Ситуація 1. Мачуха з ранку до вечора примушує Попелюшку працювати. Нещасній дівчинці заборонено брати участь в іграх та забавках сестер.
Яке право порушено стосовно Попелюшки?
(Право дитини на відпочинок і розваги, право брати участь у розважальних заходах, що відповідають її віку.) (Мачуха порушила право Попелюшки на відпочинок. Ст. 31 Конвенції ООН про права дитини зазначає, що дитина має право на відпочинок і дозвілля, право брати участь в іграх і розважальних заходах, які відповідають її вікові.)
Ситуація 2. За часи письменника Марка Твена в Америці дружба дітей із різних соціальних пластів не схвалювалась і навіть іноді вважалась порушенням суспільної моралі. Чи має право Том Сойєр товаришувати з таким хлопчиком, як Гекльберрі Фін?
(Так, адже Конвенція про права дитини визнає право на свободу асоціацій та свободу мирних зібрань.)
Ситуація З. Мауглі майже з народження жив серед тварин. Чи можна вважати, що він має рівні права зі звичайною дитиною?
(Так, Конвенція визначає, що дитиною вважається кожна людська істота, котра не досягла вісімнадцяти років.)
Ситуація 4. Мауглі не вміє говорити людською мовою — лише видавати незрозумілі для людей звірячі звуки. Чи мають право люди, що знайшли Мауглі в лісі, замкнути його у клітці та поводитися з ним, як із твариною? Які права хлопчика порушено?
(Ні в якому разі. Мауглі може бути визнаний неповноцінною дитиною, і в цьому випадку згідно з Конвенцією йому мають забезпечити гідні умови зростання і виховання. Крім того, Конвенцією суворо заборонене будь-яке жорстоке поводження з дитиною, поводження, що принижує її гідність та шкодить фізичному й психічному здоров'ю)
Ситуація 5. Опікун Гаррі Поттера перехоплює і читає листи, що надходять хлопчику зі школи чарівників Ходвадсу. Яке право Гаррі порушено?
(Право на приватне життя, недоторканність житла й таємницю кореспонденції.)
Ситуація 6. Всі звірі хотіли з’їсти Колобка. Яке право Колобка порушено?
(Порушення права на життя).
Ситуація 7. Баба не любила дідову дочку, вигнала її з хати. Не поважала вона й самого діда. Яке право дідової дочки порушено?
(Порушення права на сім’ю та захист від психологічного та фізичного насильства.)
Ситуація 8. «Зимівля звірів»українська народна казка. Звірі погрожували Волу розламати його хатинку та позбавити життя, якщо він не пустить їх перезимувати. (Люди часом потрапляють у такі ситуації, коли через шантаж та погрози втрачають своє житло).
(Порушення права на життя та житло.)
Ситуація 9. Англійська народна казка «Троє поросят»
«…Ніф – Ніф добіг до своєї солом’яної хатинки й устиг зачинити дверцята за мить до того, як клацнули ікла сірого розбійника.
- Ану відчиняй! – прогарчав вовчище.
- Нізащо! – пропищав переляканий Ніф – Ніф
Вовк набрав якнайбільше повітря й так дмухнув, що хатинка Ніф – Ніфа розлетілася в різні боки»
(Вовк порушив право на недоторканість житла. Про це говориться у ст. 16 Конвенції ООН про права дитини)
Ситуація 10. Народна казка «Вовк і семеро козенят»
«… І тут вовк увірвався до хатинки. Злякалися козенята й нумо ховатися хто куди… Але вовк їх усіх знайшов і довго не розбирався: роззявив свою пащеку та проковтнув усіх по черзі…»
(Вовк порушив право на життя. Ст. 6 Конвенції ООН про права дитини)
Ситуація 11. Казка О. Толстого «Золотий ключик, або Пригоди Буратіно»
«Розбійники підбігли.
- Ага, тепер від нас не втечеш!..
Важко уявити, чого тільки вони не виробляли, аби примусити Буратіно розкрити рота… Нарешті розбійники вирішили повісити його догори ногами. Прив’язали до ніг мотузку, і Буратіно повиснув на дубовій гілці…»
(Розбійники порушили право Буратіно на гідність. Ст.37 Конвенції ООН про права дитини, де говориться про те, щоб жодна дитина не зазнавала катувань чи інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження або покарання)
Ситуація 12. Українська народна казка «Кривенька качечка»
« Пішла вона до криниці, а дід з бабою – в хату! Дивляться – аж у гніздечку нема качечки, тільки повно пір’ячка. Вони тоді взяли гніздечко – та й кинули у піч. Воно там і згоріло. Зайшла дівчину в хату та зараз до гніздечка – аж гніздечка нема.
Дівчина й каже:
- Я довіку жила б у вас, якби ви не спалили мого гніздечка та не підглядали за мною. А тепер – піду я від вас.»
(Дід з бабою порушили право дівчини на особисте життя. Ст. 16 Конвенції ООН про права дитини)
Ситуація 13. О. Толстой «Золотий ключик, або Пригоди Буратіно»
«Він схопив Буратіно, відніс його до комори театру і повісив на гвіздок.
Повернувшись, він насварився на ляльок семихвостим батогом, щоб вони вели виставу далі…Карабас Барабас сів вечеряти. У вогнищі було замало дров. Тоді він ляснув у долоні. Прибігли Арлекін і П’єро. – Принесіть - но сюди цього гульвісу Буратіно, - сказав синьйор Карабас Барабас. – Він зроблений з сухого дерева, я його підкину у вогонь, моя печеня швидко засмажиться.
Арлекін і П’єро впали навколішки, благали пожаліти нещасного Буратіно.
- А де мій батіг? – загарчав Карабас Барабас.
Тоді вони, ридаючи, пішли до комори, зняли з гвіздка Буратіно й потягли на кухню»
(Тут порушено Ст.19 Конвенції ООН про права дитини, а саме право на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства, або недбалого ставлення, грубого поводження з боку батьків, законних опікунів чи будь – якої іншої особи, яка піклується про дитину.)

Так, права свої ви гарно завчили. А от про обовязки теж треба памятати. Давайте їх нагадаємо.
 Основні обов’язки :
1. Систематично та глибоко оволодівати знаннями та навиками (учитися).
2. Дотримуватися вимог законодавства України (не порушувати закону).
3. Дотримуватися моральних та етичних норм (слухатися старших, чемно себе поводити, допомагати слабшим тощо).
4. Виконувати вимоги статуту школи.
5. Берегти природу, пам’ятки історії та культури.

Вікторина «Виконуємо свої обов’язки».
 Зачитуються уривки з казок, у яких герої не виконують своїх обов’язків. Потрібно назвати які.

Ситуація 1. О. Толстой «Золотий ключик, або пригоди Буратіно»
«Рано – вранці Буратіно поклав абетку в торбинку і підстрибом побіг до школи… До школи треба було повертати праворуч, музика лунала ліворуч. Буратіно почав спотикатися. Ноги самі повертали до моря, де грала музика.
- Школа ж нікуди ж не втече ж, - сам собі голосно промовив Буратіно, - я тільки погляну, послухаю – і бігцем до школи!
Що є духу він кинувся бігти до моря.»
(Перший обов’язок усіх дітей це учитися, систематично та глибоко оволодівати знаннями та навиками. Буратіно цього обов’язку не виконував)
Ситуація 2. Народна казка «Котик та півник»
«Були собі котик та півник, і були вони у великій приязні. Котик, було, йде їсти добувати, а півник сидить та хату глядить.
То котик наказує:
- Ти ж нікого не пускай та й сам не виходь, хоч би хто й кликав.
- Добре, добре – каже півник.
Навідала півника лисиця та й надумала його підманити. Прийшла раз уночі, насипала півникові під вікном золотої пшенички, а сама засіла під кущем.
Зранку глянув півник у віконце – бачить: нікого нема, тільки пшеничка попід вікном розсипана.
- Піду – но я трошки подзьобаю – нікого нема, ніхто мене не побачить, то й котикові не скаже.
Тільки – но півник за поріг, а лисичка його хап! – та й помчала до своєї хати.»
(Обов’язок усіх дітей – слухатися старших - батьків, учителів. Дотримуватися моральних та етичних норм. Півник забув про свою обіцянку Котикові, зачинитися у хатці і не виходити, не послухався його)
Ситуація 3. О. Толстой «Золотий ключик, або пригоди Буратіно»
« Буратіно сів до столу, підгорнувши під себе ногу. Мигдалеві тістечка він запихав до рота цілком і ковтав, не розжовуючи.
У вазу з варенням він заліз просто пальцями і з насолодою їх обсмоктував.
Коли дівчинка відвернулася він схопив кофейника і випив усе какао з носика. Захлинувся й пролив какао на скатертину.»
(Обов’язок усіх дітей – поводитися чемно за столом та в громадських місцях. Дотримуватися моральних та етичних норм. Буратіно не виконував і цього обов’язку)
Ситуація 4. Н. Забіла «Про ліниву дівчинку»
«Почула миша, що дівчинка плаче, підійшла до неї нишком та й говорить солодким голосом:
… - Якщо хочеш – будеш сита,
Я сама тебе навчу…
Лізь по дубу вгору – вгору,
Аж у білчину комору,
Там горіхи і гриби
Забери усі собі.
Та не забудь зі мною поділитися в подяку за добру пораду.
«Ой, як же так? Хіба красти можна? Може, краще з голоду пропасти?» - подумала дівчинка.
Але це вона тільки подумала, а сама полізла до білчиного дупла… Хутко скинула дівчинка фартушок, зробила з нього мішок та й забрала всі ягоди, гриби й горішки, не залишила білкам анітрішки!»
(Дівчинка не взяла до уваги заборону закону (вкрала у білочок запаси на зиму) Потрібно дотримуватися вимог законодавства України)
Ситуація 5. M. Носов «Пригоди Незнайка та його друзів»
«Незнайко з цікавістю дивився на все. Найбільше його вразила надзвичайна чистота. По всіх дворах працювали малючки. Одні підстригали ножицями траву, щоб вона була рівненька, інші, озброївшись мітлами, підмітали доріжки, треті вибивали пилюку з довгих підстилок. Цими підстилками в Зеленому місті застеляли не тільки підлоги, а навіть тротуари на вулицях.»
(Тут малючки виконують обов’язок, який говорить про те, щоб берегти природу, шанувати своє місто і опікуватися ним)
Ситуація 6. Півник і двоє мишенят»українська народна казка. Мишенята Круть та Верть відмовлялися допомагати Півникові випікати пиріжки.
(Невиконання обов’язку дітейдопомагати дорослим.)

Ну, що ж, ви гарно сьогодні попрацювали. Розглянули багато справ, винесли вердикти. Надіюсь в реальному житті вам тепер легше буде побачити де порушуються права, а де не виконуються обов’язки. Старайтесь завжди бути справедливими і порядними людьми.
 

Коментарі