Друга світова війна. Внесок у перемогу українських науковців.



    22 червня 1941 року почалась почалась Друга світова війна.
   Саме на цей день припав захист диплому Борису Патону. Захистився, отримав диплом і почав  працювати вже дипломованим спеціалістом. У роки Другої світової війни він зробив визначний внесок у обороноздатність.
 Борисові Патону було доручено розробити електричну схему нових автоматичних зварювальних головок. У ній мало бути реалізоване відкрите в 1942 р. явище саморегулювання дуги. Молодий інженер упорався з цим завданням блискуче. Запропонована ним зручна і надійна конструкція не лише забезпечила можливість виробляти такі головки в умовах звичайних механічних майстерень, але й не потребувала спеціальної підготовки кадрів для її експлуатації. Але головним було те, що ці пристрої відіграли величезну роль у збільшенні обсягів випуску танків. Були створені автомати для зварювання, завдяки яким виробництво танків поставили на конвеєр.
   Показово, що в жодній країні автоматичне зварювання під флюсом у танковій промисловості не застосовувалося. Лише в останні воєнні роки цей спосіб при виготовленні бронекорпусів танків і самохідних артилерійських установок почали освоювати в США. 
    Борис Патон у 1943 році за цю розробку отримав свій перший орден – “Знак пошани”.  
    Борис Євгенович Патон - це не просто ім'я, а знак якості. 
    Про життя та праці видатного українського науковця, Героя України ви зможете прочитати в книзі, яку підписав для нашої бібліотеки сам президент НАН України.



Коментарі