"Єднаймо душі словом Кобзаря". Шевченківські дні




Вікторина для дітей "Юнь шанує Кобзаря"

Сценарій.

У кожного народу є великі поети, яких знають усі: і дорослі, і діти. Для українського народу таким поетом є Шевченко.
Імʼя Т. Г. Шевченка невіддільно повʼязане з Україною. Україна – це Шевченко, Шевченко – це Україна. У ньому – наша історія, наша мрія, наша надія. Шевченко був справжнім народним співцем, бо з дитинства знав і любив простий український народ, знав його страждання, бо сам їх пережив. Через усе життя проніс великий Кобзар палку любов до рідної землі, до неньки-України, у своїх творах нагадував про минулу славу України. Імʼя великого Кобзаря ми часто згадуємо і будемо згадувати, бо він подарував нам безцінний скарб. Цей скарб – його чудові твори, в яких струменить любов до Батьківщини та турбота про її майбутнє.
9 березня 1814 р. темної ночі, перед світанком, у селі Моринці на Звенигородщині, у хаті Григорія Шевченка, кріпака пана Енгельгарда, блиснув єдиний на все село вогник: народилася нова кріпацька душа для пана Енгельгарда, а для України – її великий співець – Т. Шевченко.
Через багато-багато років поет ідилічно змалює своє рідне обійстя в повісті «Княгиня»: «І ось стоїть переді мною наша убога, стара біла хата з потемнілою соломʼяною стріхою й чорним димарем, біля хати на причілку яблуня з червонобокими яблуками, а довкола яблуні квітник… а біля воріт стоїть стара крислата верба з засохлою верхівкою, за вербою – клуня, оточена стіжками жита, пшениці та всякого іншого збіжжя; а за клунею, по узгірʼю, піде вже сад. Та який сад! .. густий, темний, тихий, одне слово, другого такого саду нема на цілому світі. А за садом левада, за левадою долина, а в долині тихий струмок, що ледь-ледь жебонить, оточений вербами та калиною, окутаний широколистими темно-зеленими лопухами…» Ось у цьому затишному куточку й жило собі біляве хлопʼя, чия душа змалечку стреміла до чогось незвіданого.

А тепер пограймо в гру «Упізнай предмет за його ознакою».
1.     Вбога, стара, біла …  (хата)
2.     Стара, розлога, крислата…   (верба)
3.     Густий, темний, тихий, вишневий…    (сад)
4.     Терпляча, ніжна…   (сестра Катерина)

Одного разу малий Тарас, коли йому було років шість, надумав піти туди, де кінчається світ. Отож, якось він і пішов із Кирилівки битим шляхом. Ішов до вечора, та «кінця світу» все не було. Зайшов далеченько – проминув сусіднє село верстов за чотири від Кирилівки, лісок, вийшов на чумацький шлях і, хоч хотілося їсти і пити усеодно прямував до «кінця світу». Під цю пору їхали на зустріч чумаки. Вони побачили, що мала дитина йде чогось сама-самісінька. «Ти чий, хлопче?»  - питають. «Батьків і материн». «А йдеш звідки?». Хлопʼя мовчки показало рукою назад. «І куди ж?» - «Хочу подивитись, де кінець світу… Дайте води попити…». Чумаки дали йому води й хліба, посадили на  мажу та й доправили до Кирилівки… Вдома старший брат хотів дати йому прочухана, коли б не сестра Катря, яка взяла Тараса на руки й поклала спати.

Давайте пограємо в гру «Дуель»
Кожна команда ставить один одному запитання.

1.     Скільки було років Тарасу, коли він пішов шукати «кінець світу»?
2.     Кого зустрів Тарас?
3.     Хто дав води й хліба хлопчику?
4.     Хто такі чумаки?
5.     Хто хотів дати прочухана Тарасові?
6.     Хто вклав спати Тараса?

А зараз перевіримо ваші знання про Т, Г. Шевченка. 
Проведемо «Бліцтурнір»:

1.     Псевдонім Т. Г. Шевченка? (Кобзар)
2.     Коли народився? (9 березня 1814р)
3.     Де народився поет? (с. Моринці)
4.     Як називається перша збірка віршів? («Кобзар»)
5.     У якому селі минуло дитинство Шевченка? (Кирилівка)
6.     Де похований? (у Каневі)
7.     Де здобув художню освіту? (у Петербурзький Академії мистецтв)
8.     Скільки років прожив? (47 років)
9.     Хто знайде «Кобзар» в бібліотеці?

Гра «Склади картину».
 Правила.  Ось я вам даю дві репродукції Шевченкових творів – «Катерина» і «Циганка-ворожка», розрізані на рівні квадрати. Ваше завдання – скласти картину першими за суперників і визначити її назву.
Поки діти складають грає пісня на вірш Шевченка "Зацвіла в долині червона калина" в сучасному виконанні

Ви знаєте вірші Тараса Шевченка? Які? Розкажіть, будь ласка. 
Конкурс на кращого читця творів Шевченка.

Минатимуть роки, спливатимуть віки, а Тарас Шевченко залишатиметься безсмертним у памʼяті нащадків, бо є й буде Україна і народ український.
                                                                    
                                                                     Покоління поколінню
Об тебе розкаже,
І твоя, Кобзарю, слава
Не вмре, не поляже!
          О. Афанасьєв-Чужбинський.

 

Коментарі