Дивосвіт купальських традицій

Івана Купала – одне з найбільш древніх і містичних слов’янських свят. Воно припадає у ніч з шостого на сьоме липня. А святкують в цей день – день літнього сонцестояння та переходу сонця до зими. Це час, коли природа розквітає у всій своїй неповторній красі.
За народним, стародавнім повір’ям, саме ніч на Івана є магічною, в цю ніч розквітає багато рослин, які володіють особливими магічними чарами, які здатні виконувати абсолютно всі бажання. Але знайти і зірвати такі квітки потрібно тільки до схід сонця, до цієї пори вони володіють могутньою силою і чарами.
Особливо відоме повір’я про цвіт папороті, зацвітає вона вогняним цвітом у купальську ніч, а потім швидко осипається та в’яне. Але хто знайде цю квітку, той буде всемогутнім і заволодіє всіма багатствами землі. Але дуже нелегко знайти цвіт папороті, бо його оберігає «нечиста сила», лісові мавки, які теж прокидаються в цю ніч та бродять лісами та гаями, лякаючи шукачів щастя.
Квест "У ПОШУКАХ ЦВІТУ ПАПОРОТІ"
Вода на Івана Купала
Багато традицій на Івана Купала пов'язані з водою. 7 липня християни відзначають також день народження Іоанна Предтечі, який хрестив Ісуса в Йордані. Тому вважається, що саме з цього дня купання у відкритих водоймах стають безпечними - з річок та озер виганяється вся нечисть.
Протекція Купали над любителями поплавати і попустувати в воді триває до Ільїна дня, який відзначають 2 серпня. Крім цілющого купання, оздоровити тіло і душу здатна ранкова роса, а молодих дівчат вона зробить ще красивішими. Вмиваючись вранці, ввечері дівчата пускають по воді вінки, гадаючи на любов.
Випробування 1 «Перлина» Так як свято Івана Купала пов’язане з водою, то й перші випробування в нас будуть «водяні». На початку дистанції стоїть відро з водою і склянка, а в кінці пляшка 5 л порожня з тенісною кулькою. Треба наповнити пляшку водою і дістати «перлину»». Та обміняти її на підказку в нечистої сили.



Випробування 2 «Потічок» Якщо діти пройдуть «потічком» дистанцію і не розчепляться, то отримають ще одну підказку.








Трави на Івана Купала
На Івана Купала особливими цілющими силами наділені польові трави і квіти - їх збирають, сушать і використовують потім весь рік для лікування, захисту будинку від злих духів і пристріту.
Найголовнішою рослиною в цей день вважається папороть. За легендою, в купальську ніч вона може зацвісти буквально на кілька секунд - людина, що побачив це чудо, повинна зірвати квітку і бігти геть із лісу, рятуючись від нечистої сили. Якщо втекти від злих духів вдасться, то такий щасливчик навчиться розуміти мову рослин і тварин, а також зможе легко відшукувати будь-які скарби.
Випробування 3 «Лісова мандрівка»
Діти розділяються на три команди. Кожна отримує маршрутний лист, по якому знаходить підказки.








Випробування 4 «Чарівні листочки»
Ось в цьому капелюшку знаходяться чарівні листочки папороті. На кожному з  них написане одне слово з пісні, яку б вони хотіли почути. Якщо задовольните їхні умови, то отримаєте ще одну підказку.





Традиція палити багаття
Своїм корінням вона йде в язичницьке минуле і пов'язана з літнім сонцестоянням. Світловий день ставав все менше, чим охоче користувалися темні сили. І щоб відігнати різного роду демонів, люди виходили на масові гуляння навколо багать. Втім, збиралися не просто погрітися, а заради змагальних стрибків - хто стрибне вище всіх над багаттям, той буде найщасливішим. А вже над загасаючим вогнем, взявшись за руки, починали стрибати закохані парочки. Якщо руки розчепити - залишатися разом їм не судилося, а якщо втриматися разом - будуть любити один одного багато років.
Ще вогонь використовували для зцілення, вважаючи, що якщо спалити в купальську ніч одяг хворої людини, вона незабаром видужає. Ну а щоб надати нічному гулянню видовищності, сільські парубки підпалювали бочки і з високого берега скачували їх у воду.
Про свято Івана Купала, мавок і різну нечисту силу є книжки в бібліотеці. Спробуйте їх знайти та отримайте ще підказки.
        Випробування 5 «Розшукай книжку»
1. Гоголь. "Вечір на Івана Купала"
2. Леся Українка. "Лісова пісня"
3. Брати Капранови. "Веселих свят" ("Івана Купала")








Випробовування 6 «Загадки Мавки»
Як відомо з української міфології, мавка любить загадувати загадки, коли на Зелені свята зустріне в лісі або на полі людину. На кожному гравцю на спині і на грудях прикреплені літери. Треба розгадати загадку і скласти з цих літер відгадку.
1.     Довговолоса міфічна красуня, яка живе в лісі.

2.     У гаю, на лузі, в полі
Скільки там квіток!
Ми нарвали їх доволі, Потім посідали в полі,
Щоб сплести…(вінок)

3.     Сидить Мавка біля річки
Розплела свої косички,
Та й у воду опустила,
Ще й човна ними накрила.    (верба)

4.     Яскраві пелюстки
І запах пречудовий.
І хочеться усім
Побачити їх знову.   (квіти)

5.     Нічне небо прикрашають,
Мерехтять вони, палають.
Безліч складено казок
Про красунь нічних - …(зірок)

6.     Як прийде до нас весна,
Зеленіє скрізь вона,
А як осінь надійде
Зжовкне враз і пропаде.   (трава)

7.     Синя стрічка блищить,
Щось тихенько гомонить
І біжить собі, біжить,
Не зупиниться й на мить.   (річка)

8.     Чари, чаклунство, заклинання… (магія)
   

 Тепер ви отримали всі підказки, можете скласти текст і знайти квітку папороті та обміняти її на подарунки.





Коментарі