Козацький оберіг

 В переддень Дня українського козацтва, Дня захисника України та свята Покрови Пресвятої Богородиці ми провели квест "Козацький оберіг". 



Сценарій
Запорізька Січ – це наша історія, біографія наших прадідів. Вона стала не лише виявом державності українського народу, а й джерелом лицарського духу, воїнської звитяги, палкої любові до рідної землі. Про козаків і їхні подвиги написано чимало книг. Такі як , «Таємниця козацької шаблі», «Джури козака Швайки». Дмитро Білий написав книгу «Козацький оберіг». Головний герой роману – хлопець Данило, якому приходиться пережити карколомні пригоди для того, щоб зібрати три частини Талісману-Оберегу, який призначений захищати українські землі та український народ. За допомогою своїх друзів-козаків він в пошуках складових частин Оберегу мандрує до Криму, Карпат та середньовічного Києва. Під час цих мандрів він переживає безліч небезпечних пригод, рятуючи Оберіг від ворогів.
Ну що ж, давайте і ми сьогодні докладемо зусиль бути спритними, сміливими, кмітливими, якими були славні запорожці і пошукаємо, як і Данилко, свій оберіг.

 Ділимось на дві команди і кожна команда придумує собі назву. Команди отримують маршрутний лист. Після кожних чотирьох конкурсів підбиваються підсумки і команда, яка заробила найбільше балів, отримує підказку де знайти частинку козацького оберегу.

Сьогодні ми все частіше звертаємося до наших витоків: рідної мови, історії нашої країни, народної гри, прислів’їв та приказок. А чи знаєте ви приказки про козаків?
Конкурс «Козацькі прислів’я»
      Команда слухає початок приказки та має її закінчити. За кожну вірну відповідь команда отримує 1 бал.
1 команда
Береженого Бог береже, а козака – …(шабля).
Козацькому роду нема…(переводу).
Січ - мати, а Великий Луг - …(батько).
Степ та воля – козацька…(доля).
2 команда
Терпи козаче, отаманом … (будеш).
Хліб та вода – то козацька… (їда).
Щирий козак ззаду не… (нападає).
Козак не боїться ні тучі, ні… (грому).

Від природи справжні українці вирізнялися хистом майстерно розповідати, вміли підмічати смішні сторони в інших і зображувати їх у жартівливому, але ні для кого не образливому тоні. Як зазначалося в одній з книг «Звичаї у запорожців дивні, вчинки хитрі, а мова й вигадки гострі й більше на насміх схожі».
Конкурс «Козацькі побрехеньки»
Зачитується коротка інформація, а учасники повинні відповісти лише одним словом «вірю» або «не вірю» ( 5 балів ).
І команда
1) Козаки не мали права одружуватись (не вірю, запорозьке військо ділилося на січових і тих, хто жив у зимівниках. Січовики були люди безшлюбні, а зимівники мали сім’ю, займалися господарством, а усі разом вони складали одне військо).
2) До українських козацьких загонів міг приєднатися чоловік будь-якої національності і роду-племені, прийнявши козацькі звичаї та перейшовши в православну віру (вірю).
3) Число козаків у курені складало 200 чоловік (не вірю, у різні часи було різним – від кількох десятків до сотні).
4) На козацьких чайках, крім веслярів могли розміститися 50-70 озброєних козаків та 2-4 невеликі гармати, порох, свинець, ядра, харчові продукти (вірю).
5) Дмитро Байда-Вишневецький був завзятим воїном і великим полководцем. Одну з перемог над ворогом він здобув навіть жодного разу не змахнувши шаблею! (вірю).
ІІ команда
1) Вантажні вітрильні судна прибережного плавання козаки називали дубами(дуб) (вірю).
2) Військо Запорозьке зазвичай поділялося на 38 куренів (частин війська) (вірю).
3) Іван Підкова отримав таке прізвище тому, що вмів кувати підкови для коней (не вірю, мав рідкісну фізичну силу: запросто міг розгинати підкови).
4) Військова старшина – кошовий отаман, суддя, писар, осавул – мали окреме від простих козаків житло (не вірю, вони обідали й спали у своїх куренях разом з простими козаками).
5) Козацький табір з возів був не тільки неприступною фортецею в обороні, але й засобом пересування війська й атаки (вірю).

Конкурс «Хто більше»
За кожну правильну відповідь 1 бал.
Кого називали козаком (Вільну людину)
Хто стояв на чолі козацького війська? (гетьман)
Як називали хати, в яких жили козаки? (курінь)
Де розташовувались козацькі табори? (Запорізька Січ)
Відсутність у козака страху перед небезпекою, невідомим (Відвага)
Про яку деталь козацького вбрання казали: «Широкі, як Чорне Море» (Шаровари)

Невелика легка тимчасова будівля, у якій жили козаку (Курінь)
Які імена козацьких гетьманів вам відомі? (Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Полуботок, Северин Наливайко, Петро Дорошенко…)
Яку назву мала зачіска козаків? (Оселедець)
Якого кольору був стяг у Запорізькій Січі? (Малиновий)
Козацький бойовий танець (Гопак)
З ким вели війни козаки за незалежність? (З Польщею, Туреччиною)

Діти, будь ласка, уважно розгляньте картину І.Рєпіна «Запорожці пишуть листа турецькому султану». На ній зображено фрагмент, коли мужні, дотепні, радіючі з нагоди перемоги, козаки писали листа турецькому султану. Зараз ви повинні передати цей лист.
Естафета «Лист турецькому султану». Учасники навприсядки долають вказану відстань і передають лист один одному. Перша команда отримує 1 бал.
Цей вірш вам підкаже дорогу де шукати частинки. Читайте та будьте УВАЖНИМИ! 

Браття, єдина вам подруга – воля,
 І честь козаку – то є рідна сестра.
 Буде, козаче, буде щасливою доля,
 Ланцюг розірвати настала пора.
 І сонце засяє промінням яскравим.
 Одна лише кличе в дорогу мета:
 То - воля, якій ми співаємо славу,
 Енергію нам подарує віра свята!
 Козаче, у тебе країна єдина,
 А зветься вона свята Україна!!!
                                                                                                  (Бібліотека)

Підіб’ємо підсумки цих конкурсів і в якої команди найбільше балів, та і отримає зашифровану підказку де знайти частину оберегу. (Використали цифрові шифровки слів. Замість кожної літери пишеться її порядковий номер в алфавіті. Володимир Рутківський. Джури козака Швайки.)

Бувало, що козаки потрапляли в полон до ворога. Але завдяки своїй силі, спритності та витривалості вони вміли, долаючи перешкоди, непомітно втекти звідти.
5. Естафета «Спритний козак».  Для станції необхідні козацькі шаровари. Один учасник їх вдягає та біжить через смугу перешкод (оббігти кеглі, перестрибнути через перешкоду, пройти по «пеньочкам») та на фініші передає іншому учаснику. Той одягає шаровари та біжить за тим самим маршрутом, але навпаки до старту, і там передає шаровари наступному. Команда, яка перша виконає завдання, отримує 1 бал.
Затяжні військові походи виснажували славних лицарів. Стомлені вони поверталися на Січ, у свої запашні курені. Там кашовар вже доварював кашу, але от сіль скінчилась. Принесіть сіль кашовару.
6. Конкурс «Козацька сіль». 
Всі учасники команди стають в один ряд. Між ними однакова відстань – 1 метр. Перший учасник отримує мішечок з написом «Сіль», а останній миску з сіллю та невелику чашку (можна замінити ложкою чи чимось іншим). Завдання команди швидко наповнити мішечок сіллю, не сходячи зі своїх місць, а передаючи її один одному. Коли мішечок буде наповнений, перший учасник з мішечком передає його назад останньому. Коли останній підіймає мішечок вгору – завдання закінчено. Отримала 1 бал.
Кашу зготували, а вареники? 
7.Конкурс «Козацькі вареники»
Для проведення конкурсу необхідно виготовити з картону 3 різні види вареників –з вишнею, з грибами та з картоплею (написати на варениках). Вареники змішуються в одному мішечку. На певній відстані від команди стоять 3 різні миски. Кожна миска підписана «Вареники з м’ясом» (9 метри від команди), «Вареники з вишнею» (5 метрів від команди), «Вареники з грибами» (7 метрів від команди). Команді на виконання завдання дається 2-3 хвилини. Ведучий засікає час. Кожен учасник команди витягує по черзі з мішечка 1 вареник, читає з якою він начинкою та біжить саме до тієї миски, де підписана його начинка. Учасник кладе вареник в миску та повертається назад. Лише після цього наступний учасник витягає з мішечку свій вареник. Бали нараховуються таким чином: за кожний вірно покладений вареник – 0,5 балів. Якщо учасник помилився з мискою, то такий вареник не зараховується.

У козаків була своя республіка за дніпровськими порогами – Запорізька Січ. Найкмітливішого та найхоробрішого козака кожен курінь вибирав собі за наказного курінного отамана. Тож давайте вибирайте й собі свого отамана. А щоб нам краще було його видно, проведемо конкурс.
      8.Конкурс «Козацький гардероб»
Отаман команди відходить від неї на 7-8 метрів. Інші члени команди повинні його одягти. Для цього вони отримують елементи одягу козака – шаровари, пояс, шапку, сорочку, шаблю. Кожен з учасників по черзі підбігає до «козака» з одним з елементів одягу та вдягає його. Якщо команда вкладається в 1 хв., то отримує 6 балів, якщо вкладається в 1хв 30 сек. отримує 5 балів, якщо в 2 хв. отримує - 4 бали. Також оцінюється результат – якщо козак гарно вдягнений, то команда отримує додаткові 2.

За підсумками цих конкурсів команда-переможниця отримує ще одну підказку (Підказка пишеться задом наперед, і її потрібно прочитати правильно. Дмитро Білий. Козацький оберіг)
Щоб мужньо боронити свій народ, свою рідну неньку – Україну, козаки повинні мати неабияку силу та міткість в бою. 
9.Конкурс «Козацький бій»
В конкурсі беруть участь два учасники з команд суперників. Один з учасників команди отримує свисток, а у суперника є невеликий м’який мішок. Вони вдвох заходять на окреслену територію (приблизно 2х2 або 3х3 метри). Завдання одного постійно свистіти та відвертатися від ударів мішком іншого (із зав’язаними очима), який б’є не сильно, його головне завдання доторкнутися до учасника. Ведучий засікає час – 2 хв. та рахує попадання по учаснику. Максимум команді дається 10 балів – у випадку, якщо жодного разу не попали по учаснику. За кожне попадання віднімається 1 бал.
10.Конкурс «Козацька міткість» 
Команда отримує декілька мішечків з крупою всередині. На землі намальовані три кола (один в одному). Учасники стоять на відстані від кіл. Завдання команди попасти мішечком в кола. За попадання в велике коло учасник отримує 0,5 бала, за попадання в середнє – 1 бал, за попадання в маленьке – 2 бали. Кожен має 1-2 спроби.
Також козак має бути дуже спостережливим.
11.Конкурс «Спостережливість»
На столі лежить ряд предметів - ручка, олівець, зошит, гумка і т. д. Потрібно подивитися і запам’ятати предмети. Відвернутися. А потім виявити, якого предмета не стало. Правильна відповідь – 1 бал. 
12. Конкурс «Козацькі ребуси»
Кожна правильна відповідь оцінюється в 5 балів. Вашим завданням буде розгадати ребуси. Відповіді писати на аркуші біля малюнка. 

Отримуємо останню підказку.( Підказка наноситься на папір за допомогою лимонного соку або молока. Разом з листком учасникам даються свічка і запальничка, завдяки теплу від вогню яких слова повинні проявитися. Таємниця козацької шаблі)

От і зібрали ви всі частинки оберегу та довели, що ви гідні нащадки козаків. Всі ми знаємо, що козаки були мудрими, сміливими, відданими своїй країні. Але сучасні наші воїни-козаки такі самі як і їх пращури. Вони захищають нашу країну від ворога. І хай їх береже Пресвята Богородиця – заступниця козаків. Адже сьогодні 14 жовтня – Покров Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День захисника України. 

Коментарі