Щоб була чистою Земля...

    Наша бібліотека приймала участь у екологічній акції для бібліотек і виграла!! 
   В подарунок ми отримали книгу-енциклопедію "Подорож до дивовижного світу тварин" Анни Клейборн та Брендана Кірні, сторінки якої зроблені з упаковки для молочних продуктів та соків. Книгу презентували компанія Tetra Pak спільно з видавництвом «Ранок». 

    Наша робота на конкурс:




     І ось результат:
 Вдячна всім, хто приймав участь. Ви - молодці!!

















P.S.: Сценарій.

    У природі немає ніякого сміття. Але ми, люди, у процесі життєдіяльності створюємо сміття, яке не знаємо куди  подіти.
В Україні під цілими горами сміття вмирає земля, небезпечні речовини зі сміттєзвалища потрапляють до грунтових вод, створюючи проблеми для майбутнього. За статистикою Україна посідає перше місце в Європі за кількістю відходів на душу населення… і є лідером по кількості онкохворих та хворих на алергію і серцево-судинні захворювання. Чи не бачите ви зв’язку між цими сумними лідерствами?
У наш час однією з найбільш актуальних проблем є утилізація відходів. Сортування – це перший крок до утилізації сміття. Ця проблема не тільки окремих країн, регіонів, територіальних громад, а й кожної родини.
Давайте подивимось власний флеш-моб, де у віршованій формі наші читачі розкажуть вам як правильно сортувати сміття.
(Флешмоб)
Щоб була чистою Земля…

Щоб була чистою Земля
Ми сортуємо сміття
Бабусю, маму і сестру
Всіх я цьому научу
Газети, журнали, рекламні проспекти,
Конверти, книжки, паперові пакети,
Зошит, альбом не потрібний нам нині
Кладемо все це у контейнер СИНІЙ.

Поліетиленові пакети,
Кришки, флакони, іграшки,
Прозорі чисті пляшечки
Все щільненько зімнемо так
І віднесемо в ЖОВТИЙ бак.

Розбиту улюблену чашку матусі
(про це я ще досі зізнатись боюся)
Загрузим скляне все в ЗЕЛЕНИЙ бачок
Завчили науку всю цю на зубок?

В магазині біля школи
Замість фруктів, пиріжків
Я купую кока-колу
І ділюся скарбом цим
Металеві банки, кришки
Ми стискаємо все ніжкой,
А щоб нам не перепало
В бак ЧЕРВОНИЙ заховали.

Органічні всі відходи
Ми виносим на городи
Будуть грядки процвітать
Цілий рік нас годувать
А річки, ліси, природу
Ми очистимо від бруду

Тож подумай за здоров’я
Малюків таких як я
І сортуй своє сміття!
    Завдання 1 «Сортування»
Одним із перших кроків до утилізації сміття є сортування відходів. Різне сміття, змішане в одному пакунку, має незначну цінність. Правильно розсортовані відходи цінуються значно більше. Саме тому наше наступне завдання «Сортування відходів»
Учасники діляться на три групи, отримують «набір сміття»(картки), яке потрібно розподілити по «бакам» (коробкам). (В пакунку є склотара, газетний папір, пластикові пляшки, металеві відходи, батарейки).
Після сортуванн сміття має шанс на «друге життя»

 Завдання 2 «Перевтілення»
У мене на столі є кошик, в якому зібрані предмети, які перестали бути потрібними, тобто вони перетворились на сміття і їх збираються викинути. Пофантазуйте: якби я був…, я хотів би, щоб з мене зробили… .
Чи знаєте ви, що в Україні вперше видано книгу з переробленої упаковки Tetra Pak? Це неймовірна книга-енциклопедія «Подорож до дивовижного світу тварин» Анни Клейборн та Брендана Кірні, сторінки якої зроблені з упаковки для молочних продуктів та соків. 
Книгу презентували компанія Tetra Pak спільно з видавництвом «Ранок». Папір для книг з переробленої сировини виготовлено в Україні вперше на Зміївській паперовій фабриці. У порівнянні з виробництвом паперу зі звичайної макулатури, переробка упаковки для виготовлення паперу для книг вимагає додаткових зусиль: картон потрібно відокремити від поліетилену і алюмінієвої фольги. На виготовлення однієї книги пішло близько 15 упаковок Tetra Pak. Виробництво книг з упаковок Tetra Pak – це свідчення того, що переробна промисловість отримує розвиток в нашій країні. Україна зможе не тільки вирішити масштабну проблему з відходами, яка у нас є, але і зробити економіку більш ефективною. Виробництво книги з вторинної сировини обходиться дешевше, ніж з первинного. Крім того, використання вторинних ресурсів дозволяє зберегти лісові ресурси.

Якщо сортувати сміття, то можна ще й заробити. Як? Давайте поміркуємо разом.
(Діти розказують свої варіанти)
Усвідомлення потреби в очищенні планети до кожного з людей приходить по-своєму. Ми -  підростаюче покоління, освічене, культурне, яке дбає про своє здоров`я, своє майбутнє та про майбутнє своїх дітей, ми хочемо щоб на деревах були квіти, а не поліетиленові пакети.

Коментарі