1 березня - Всесвітній день імунітету


Початок весни – приємна і довгоочікувана пора року, коли природа навколо нас починає оживати, але не варто забувати про те, що наш імунітет напружено працював всю зиму, варто напередодні нового періоду його підкріпити.

Імунітет – це здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму. Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму. На сьогоднішній день можна стверджувати, що значна частина усіх захворювань пов’язана саме з порушенням коректного функціонування імунної системи.

Проявами порушень у роботі імунної системи є часті застуди, тривале підвищення температури, хронічна втома, больові відчуття в суглобах і м’язах, збільшення лімфовузлів. Крім того, до ознак імунодефіциту належать часті рецидиви або хронізація захворювань, зокрема отоларингологічних, гінекологічних тощо. Серед тривожних ознак також можна назвати порушення сну, частий біль голови, появу висипань на шкірі.



Вірними помічниками імунітету є:



1. Здоровий спосіб життя, достатній сон, свіже повітря, рух, загартовування.

2. Збалансоване раціональне харчування з обов’язковим вмістом сирих овочів, фруктів та ягід, які містять «живі» субстанції, необхідні для функціонування імунної системи.

Зокрема, корисними є свіжі соки з  моркви, журавлини, буряка, яблук, які правильно вживати з рослинною олією за для засвоєння жиророзчинних вітамінів, з яких вітамін Е – потужний антиоксидант. 

В харчовому раціоні повинні бути молочні продукти, м'ясо, риба, бобові, горіхи, продукти бджільництва та незамінні джерела фітонцидів – зелень, цибуля, часник, які сприяють очищенню організму від мікробів.

3. І, звичайно, ендорфіни, а це – позитивні емоції, сміх, приємні враження, любов до людей.



При правильному лікуванні, усуненні впливу шкідливих факторів та корекції способу життя можливе відновлення функцій імунної системи за рахунок її потужних компенсаторних властивостей.



Здоров’я Вам та гарної весни!

Коментарі