Китай разом із нами пізнавай!


2019 рік оголошено роком Китаю в Україні. Щоб краще познайомитись з цією країною ми вирішили відсвяткувати китайський новий рік в бібліотеці. В ході свята читачі розповідали про цікаві факти, традиції, пам'ятки архітектури та звичаї Китаю. 
Окрема подяка Щербатюк Людмилі за проведений МК "Китайські новорічні прикраси" і фотозону та Шинкаренку Олександру (7 клас) за підготовлені відео-презентацію та слайд-шоу.


5 лютого 2019 року о 05:03 за пекінським часом (23:03 4 лютого за київським) наступить другий молодий місяць після зимового сонцестояння. Це точна дата Китайського Нового року, коли він офіційно починається за східним календарем.
Зустріч Нового року - одна з найважливіших подій для китайської культури. На відміну від більшості країн світу, в Китаї, Гонконгу, Макао, Тайвані, Сінгапурі, Південній Кореї та в китайських кварталах інших країн Новий рік є плаваючим, і розраховують його за місячним календарем.
Традиційно новорічні урочистості починаються в перший день першого місяця за місячним календарем і тривають 15 днів (цьогоріч - з 5 по 19 лютого). Зазначимо, що раніше китайці святкували Новий рік цілий місяць, отож два тижні свята - це зовсім небагато. З нагоди Нового року в Китаї передбачено сім днів офіційних вихідних (цьогоріч - з 5 по 11 лютого).
На сході червоний колір означає сонце, радість, щастя, він захищає від злих духів. Тому для зустрічі китайського нового року будинок обов'язково прикрашають у червоних відтінках.
По всьому будинку розставляють вази зі стиглими мандаринами: вони уособлюють багатство і достаток.
Є традиція, за якою, приходячи в гості на Новий рік, потрібно приносити два мандарини. А коли йдете, вже господарі віддають два мандарини. Річ у тім, що фраза «пара мандаринів» китайською звучить практично як слово «золото». І виходить, що, даруючи мандарини, і гості, і господарі бажають один одному достатку.
Замість ялинки у Китаї ставлять так зване Дерево Світла. Його уквітчують, прикрашають гірляндами і ліхтариками.
Багатий стіл на китайський Новий рік - запорука успіху і процвітання. Велике значення надається в Китаї святковій новорічній вечері, під час якої за одним столом збирається вся сім'я. Місця за столом передбачені і для тих членів сім'ї, хто з тієї або іншої причини відсутній на святкуванні.
На півночі Китаю обов'язковою стравою на новорічному столі є пельмені (цзяо цзи), які ліплять всією сім'єю, на півднісуп з галушками і довгою локшиною, що символізує довге життя (хуничунь).
На новорічному столі повинні бути як традиційні східні страви: рис - символ багатства, локшина - символ довголіття, риба - символ процвітання. Це можуть бути різноманітні салати, свіжі фрукти, морепродукти і солодка випічка.

Китайський Новий рік: святкування по днях 
День 1-й. У цей день китайці збираються за святковою вечерею, пускають феєрверки і влаштовують гучні гуляння. Всією сім'єю люди спалюють бамбукові палички. Вважається, що це принесе щастя й удачу в новому році. Також у цей день прийнято ходити на цвинтар, щоб вшанувати пам'ять своїх родичів.
День 2-й. Другий день Китайського Нового року присвячений молитвам за щастя і здоров'я близьких, довголіття літніх родичів, за процвітання своєї сім'ї в новому році. Дітям у цей день дарують червоні конверти з грошима.
День 3-й і 4-й. У ці дні китайці ходять в гості до друзів, а великі компанії вже запускають свою роботу. Святкування потихеньку затихає.
День 5-й і 6-й. Тепер до роботи повертається і дрібний бізнес. Але люди виходять на роботу не так, як зазвичай, а обов'язково пускають святкові салюти. Крім того, ранок кожного китайця в ці дні починається з пельменів цзяоцзи.
День 7-й. Як і на другий день святкування, на 7-й день прийнято звертатися до Бога і просити про те, що потрібно. Щоб привабити багатство в новому році, люди готують спеціальний салат із сирої риби під назвою "юшенг".
8-10-й дні. Офіційні вихідні вже закінчилися, і всі ходять на роботу. Але вечорами китайці влаштовують невеликі святкові вечері, де на стіл обов'язково подають своєрідний колобок юаньсяо. За столом моляться. Також люди відправляються до храму, щоб запалити особливі курильні свічки.
День 11-й. День зятя. В цей час тесть повинен влаштовувати галасливе і багате свято для чоловіка своєї доньки.
День 12-й і 14-й. У ці дні люди очищають організм від шлаків і шкідливої ​​їжі і готуються до свята ліхтарів. Також прийнято продовжувати молитися за успіх і процвітання.
День 15-й. В останній день Китайського Нового року на вулицях запалюють червоні ліхтарі, носять намиста з мандаринів, влаштовують концерти та театральні вистави, пускають феєрверки і петарди. Під час вечері до столу подають рисові кульки із солодкою начинкою, які символізують надію на світле майбутнє.
Цікаві факти про Китай
Китай... Адже правда він парадоксальний? Як тут гармонійно сплелися величезні хмарочоси, маленькі будиночки з пахощами та різьбленими дахами. Ця країна дивує своїми пам'ятками, своєю незвичністю, багатовіковою історією і традиціями, які живі досі. Ми вирішили зібрати все найцікавіше про Китай:
1.      Китай межує з 14 країнами, а його береги омиваються 4 морями. Клімат тут дуже різноманітний: є субарктика і тропіки.
2.      У Китаї проживають 55 різних народів, які розмовляють на 206 мовами. Тому китайці з різних регіонів можуть не розуміти один одного.
3.      У Китаї знаходиться найбільша в світі гребля — це дамба Три ущелини.
4.      У китайській мові більше 80 тисяч ієрогліфів. Але освічений китаєць, який закінчив університет, знає приблизно 5 тисяч ієрогліфів.
5.      Китайська цивілізація найдавніша у світі, яка мала писемність.
6.      У китайській провінції Сичуань були виявлені останки динозаврів, у тому числі і чотирикрилий теропод — перехідний ящір між динозаврами і птахами.
7.      Велика Китайська стіна була довжиною 8800 кілометрів, проте до наших днів дійшла лише її частина — 2400 кілометрів.
8.      Акупунктура (лікування голками) з'явилася саме у Китаї понад 500 років тому.
9.      Китайський календар — найстаріший у світі. Він з'явився в 2600 році до нашої ери і ґрунтується на місячному циклі.
10.   Саме в Китаї винайшли морозиво. 4 тисячі років тому хтось випадково залишив у снігу суміш рису і молока, так і з'явилося морозиво. До Європи його привіз Марко Поло.
11.   Також Марко Поло привіз у Європу і макаронні вироби. Так-так, китайська локшина — самий старий родич італійської пасти.
12.   В країні налічується приблизно 64 мільйони пустих будинків і є цілі міста-примари.
13.   Китайського чаю вже більше 1800 років.
14.   Кунг-Фу винайшли ченці Шаоліня, щоб захищати себе від грабіжників на пустельних дорогах в горах.
15.   Найшвидший швидкісний поїзд в Китаї з'єднує Шанхай і Пекін. Він розганяється до 480 кілометрів на годину.
16.  Один з найбільших торгових центрів у світі знаходиться в Китаї. І його торгова площа заповнена лише на 1%. Вся проблема в невдалому розташуванні. Це ТЦ South China Mall.
17.  Якщо китайці будуть проходити повз вас ланцюжком, то він ніколи не закінчиться, так як зростання населення Китаю величезне.
18.  Туалетний папір винайшли в Китаї в 1300 роках. Таким користувалася привілеєм тільки імператорська сім'я.
19.  У Китаї є фургони для страти. Так швидше)) до речі, страчують тут втричі більше людей, ніж в інших країнах.
20.  У Китаї є центри збору зубочисток. Приблизно за півкілограма платять близько 40 центів.
21.   У Китаї понад двадцяти міст-мільйонерів. Це більше, ніж в будь-якій іншій країні.
22.  Панди проживають в Китаї вже кілька мільйонів років. Це символ могутності і хоробрості. Китайські імператори тримали чорно-білих ведмедів, бо вірили, що вони здатні відігнати стихійні лиха і злих духів. Якщо в якому-небудь звіринці в світі у панди народжується дитинча, власники зоопарку зобов’язані переслати його в Китай.
23.  У Китаї колір жалоби — білий.
24.  Тут практично скрізь можна палити: таксі, ресторанах, на вулицях, у навчальних закладах.
25.  Кожен рік китайці використовують 74 мільярди пар паличок для їжі. Це 1,7 мільйона кубометрів деревини або 25 мільйонів дерев.
26.  Багаті китайці можуть найняти двійника, щоб відбути покарання.
27.  У Китаї популярний суп з ластів'ячих гнізд. До речі, він вважається делікатесом і в інших азіатських країнах.
28.  Майже половина населення Китаю безграмотна. Це, до речі, не такий вже й поганий показник: ще в середині 20 століття грамотою не володіло і 90% китайських громадян.
29.  Очевидці стверджують, що китаєць і лінь – поняття не сумісні. Працюють китайці дуже і дуже багато. У їхній мові навіть не існує слова, еквівалентного поняттю «відпустка»! Оплачуваних відпускних днів у році для китайців, як правило, не більше п’яти.
30.  Традиційне китайське вітання («Чіголі ма» або «Ні чіфаніть ла ма») дослівно перекладається як «Ви вже поїли рису?». Ввічливою відповіддю на це, незалежно від того, їли ви насправді чи ні, є: «Так, спасибі. А ви?».
31.  Іноземна зовнішність в Китаї дуже і дуже цінується. Європейцеві неважко отримати роботу в модельному агентстві, навіть якщо його зовнішність далека від загальноприйнятих параметрів. Багатьом іноземцям в нічних клубах роблять знижки, так як ті своїм виглядом приваблюють відвідувачів.
32.  Китайці не можуть похвалитися розмаїттям прізвищ – на більшу частину населення країни їх доводиться всього 100! При цьому близько 20 відсотків населення країни – вроджені Ван і Лі.
33.  У Китаї нещасливим числом вважається число 4. Поверхи з номерами, що закінчуються на чотири, тут практично не зустрічаються.
34.  Темні окуляри були винайдені в Китаї, але зовсім не заради захисту від сонця. У далекому минулому їх надягали судді, щоб не видавати свої емоції під час слухань.
35.  У китайській мові немає ієрогліфа, який читається більш, ніж в один склад.
36.  Імператорський палац в Пекіні, або Заборонене місто, складається рівно з 9999 кімнат.
37.  У китайській провінції Шеньсі розташований мавзолей першого імператора об'єднаного Китаю. У його склепінних залах розташована знаменита теракотова армія, що складається з 8 тисяч солдатів і 90 військових колісниць. Кожна фігура — унікальна, як за характером, виразом обличчя, так і за обладунками. 
38.  У Китаї вживають в їжу м'ясо кішок і собак, а також варять суп з акулячих плавників і використовують вовчу ягоду в якості приправи до бульйонів.
39.  Один з поширених китайських десертів - солодкий суп з черепахи.
40.  У Китаї офіційно заблокований доступ до всіх західних соціальних мереж.
41.  У китайських супермаркетах можна купити живих черепах або жаб, яких вб'ють і випотрошать на очах у покупця.
42.  Китайці вважають малюків до 5 років святими істотами, яким можна абсолютно все - дітей не сварять, як би сильно вони не розпустувалися.
43.  Китайське місто Шанхай - найбільший морський порт на Землі.
44.  У магазинах Китаю продається чимало продуктів, здатних здивувати іноземців із західних країн: солодка копчена ковбаса, насіння зі смаком м'яти, цукерки з м'яса, хліб різних кольорів, копчені курячі лапки, тощо.
45.  Населення Китаю становить вже понад 1.8 млрд осіб. Це одна четверта частина усього населення Землі.
46.  У Китаї нарахували близько 100 видів тварин, які не трапляються більше ніде. Найвідоміші з них - це Ірбіс і Панда.
47.  Їжа в Китаї на любителя. Крім того, що готують все що бачать, так і їсти буде складно, якщо паличками не вмієте орудувати.
48.  У Китаї не заведено давати чайові, можуть образитися.
49.  Жахливий факт: підприємливість китайців не знає кордонів, вони навіть з кішок шиють шуби. Можливо, в списку фобій через цей факт, існує страх Китайців - сінофобія.
50.  У Китаї великі проблеми з житлом. Дозволити собі купити повноцінну квартиру може не кожен, тому велике поширення одержали кімнати - капсули. Тобто кімната метр на два з ліжком і все!
51.  До смертної кари в Китаї засуджують частіше, ніж у будь-якій країні. При тому, що стратити можуть і не громадянина КНР.
52.  Цікаво, що колір жалоби в Китаї білий.
53.  У Китаї найбільше різновидів бойових мистецтв у світі, найвідоміші ушу і кунгфу.
54.  Китайці постійно порушують правила дорожнього руху, тому у них і найвища смертність на дорогах.
55.  Каліграфія в Китаї займає провідне місце з усіх видів мистецтв, що не дивно, адже всього налічується понад 87 000 ієрогліфів.
56.  На даний момент в китайській армії служить понад 2,2 мільйона чоловік і це найбільша армія в світі. А при великомасштабних військових діях можуть поставити під зброю близько 400 мільйонів чоловік.
57.  Китай є потужною спортивною державою, кожен рік уряд на спорт витрачає понад 500 мільйонів доларів, а переможцям на олімпіаді дарує кілограм чистого золота і значну суму грошей.




Коментарі