Країна вранішнього сонця



Минає рік Японії в Україні.
Протягом довгих місяців наші читачі знайомилися з культурою і традиціями цієї дивовижної загадкової країни.
Підсумком цього знайомства став цікавий захід – вечір японських традицій, який допоміг всім глибше зануритись в атмосферу таємничих пахощів сакури.
Підготовка до свята


Цікаві факти про Японію
Японія — острівна держава у Східній Азії. Японія — це остання імперія в світі. Династія японських імператорів жодного разу не переривалася за всю історію країни.
 Японія — держава однонаціональна. Понад 98% населення країни складають вроджені японці.
 У всіх північних містах Японії, де взимку випадає сніг, підігріваються тротуари і вулиці. Ожеледі не буває, і сніг прибирати не треба. При цьому в Японії немає центрального опалення. Кожен обігріває квартиру як може.

 Японці — божевільні трудоголіки. Можуть запросто працювати 15-18 годин на день без перерви на обід. Приходити на роботу вчасно в Японії вважається поганим тоном. На місці треба бути хоча б на півгодини раніше.
Японія досі — найбезпечніша країна в світі. Токіо — найбезпечніший мегаполіс у світі. У Токіо настільки безпечно, що шестирічні діти самостійно користуються громадським транспортом.
На японських вулицях немає сміттєвих баків. Все сміття японці несуть додому.
 Чесність в Японії цінується понад усе. Якщо ви втратили в людному місці гаманець, то з майже 100% ймовірністю ви знайдете його в найближчому бюро знахідок. Приміром, один з японських прем’єр-міністрів, Юкіо Хатояма, подав у відставку через те, що не зумів виконати передвиборчі обіцянки!
У Японії в громадських місцях стоять спеціальні контейнери з парасольками на випадок дощу. Будь-який перехожий може при необхідності скористатися парасолькою, а коли дощ закінчиться, повернути його в найближчий контейнер. Дивно, але парасольки не крадуть практично ніколи.
Однією з японських традицій є Оригамі – відомий на весь світ японський вид мистецтва. Оригамі – це мистецтво паперової пластики. Причому, незважаючи на те, що папір винайшли в Китаї, саме в Японії здогадалися складати з нього дивовижної краси фігурки. От саме ті паперові літачки, човники й інші фігурки, складені власноруч, і є оригамі. Причому коріння та історія в цієї захоплюючої дитячої забавки досить глибокі.
    Оригамі – це чудовий подарунок, прикраса для дому чи таємне послання другу. Усе, що ви захочете. Так що беріть аркуш паперу і творіть свої власні, несхожі на інші, квіти, іграшки та різні фігурки!



Ще однією відомою традицією Японії є приготування суші — традиційна страва японської кухні зроблена на основі рису, обробленого рисовим оцтом чи сіллю, та різноманітних начинок чи нашарувань, серед яких переважають морські продукти, але можуть входити м'ясо, овочі, водорості, гриби чи яйця. Суші бувають сирими, приготовленими чи маринованими.
В Японії словом суші позначають широке коло страв, однак на Заході під ним помилково розуміють лише грудку рису покриту шматком сирої риби.
Сьогодні дипломований спеціаліст проведе нам майстер-клас з приготування суші.














 Конкурс "Хто першим за всіх з'їсть рис паличками"
Перше місце - Вікторія (ліворуч) - за кмітливість. Перевернула палички ширшою стороною.


Не менш цікавою японською традицією є чайна церемонія, що представляє собою урочисте чаювання з використанням зеленого порошкового чаю маття. Традиція носить назву "тядо" і виконується в традиційній японській манері - «темае». Зараз ми подивимось відео чайної церемонії, а попємо чай за нашою українською традицією.


                                    Підготували та провели: Тимошенко Л.І.
                                                                               Рудніченко Н.В.

Коментарі