Похімічимо? (до дня дитячих винаходів)


Щорічно 17 січня відзначають незвичайне свято - день дитячих винаходів.
Цікаво, що датою свята обраний день народження відомого американського політика Бенджаміна Франкліна.
У 1718 році 12-річний Бенджамін з'явився на пляжі з двома незвичайними предметами, що нагадували риб'ячі плавники. Незважаючи на глузування товаришів, Франклін в цей день плавав набагато швидше за своїх однолітків. Так з'явилися ласти для плавання.
А в 15-річному віці Франклін подарував світові ще одну корисну річ - крісло-гойдалку. До звичайного стільця він приробив вигнуті полози. Саме в день народження Франкліна і вирішили заснувати День дитячих винаходів.
У 1824 році 15-річний француз, син чоботаря, Луї Брайль розробив шрифт для сліпих, названий в його честь - шрифт Брайля. В однорічному віці малюк випадково натрапив на швацький ніж свого батька і до 5 років зовсім втратив зір. Але Луї навчився читати за допомогою шрифту, який сам винайшов. Цим способом користуються в усьому світі до цих пір, а сам Брайль після смерті був похований у Паризькому пантеоні.
А ось американець Френк Епперсон навіть не підозрював, що забута взимку на вулиці склянка з лимонадом допоможе йому стати мільйонером. Вранці лимонад перетворився на лід, а 11-річного Эпперсона стали називати відкривачем рецепту «фруктового льоду». Причому сам Френк спочатку і не думав запускати свій винахід у масове виробництво. Згадав про нього він тільки через 18 років - у 1923 році, коли відкрив невелику фабрику з виробництва замороженого лимонаду. У 1928 році він продав патент і регулярно отримував солідний заробіток .
Сучасні снігоходи витісняють традиційний північний спосіб пересування - собачі упряжки. А перший снігохід на гусеничному ходу зібрав у 1922 році 15-річний канадець Жозеф-Арман Бомбардьє зі старого батьківського «Форда».
Американський підліток Бенні Бенсон в 1926 році відправив свій малюнок на конкурс Державного прапора Аляски. Саме його ескіз був визнаний кращим і затверджений в якості офіційного прапора самого північного американського штату.
У 1930 році 16-річний Джон Ніссен з Айови зібрав незвичайну річ - на залізний каркас натягнув за допомогою гумових амортизаторів армійський брезент. Це стало прототипом спортивного батута. Незабаром, батути почали встановлювати в скаутських таборах, де вони викликали неабиякий захват.
А ось англієць Сем Хьютон отримав патент на винахід уже в 5-річному віці. Його ідея зробити мітлу з двома насадками для прибирання великого і дрібного сміття пройшла суворий процес патентування, і тепер Сем офіційно є винахідником, а авторське право на виробництво такої мітли захищено законом.
"Костюм супермена"
Український студент Антон Головаченко у 2013 році виграв золото на міжнародних змаганнях молодих науковців. Він здобув перемогу завдяки своєму роботизованому "костюму супермена".
Такий екзоскелет збільшує фізичну силу людини за допомогою керованої механіки. Пристрій може допомогти насамперед людям з обмеженими можливостями.

Сенсорні стіни
Винахід 16-річного Андрія Коноваленка з Луганщини може перетворити стіни, підлогу чи стіл у сенсорну поверхню, використовуючи комп’ютер, проектор, вебкамеру та лазерну указку.
Його проект Camtouch — це така собі дешевша альтернатива дорогих мультимедійних дощок, а впровадження такого дива коштує всього 200 гривень. Будь-яка українська школа зможе собі таке дозволити!

Рукавичка EnableTalk, яка "говорить"
Чотири українські студенти створили "розумні рукавички", які перетворюють рухи рук у текст і голос. Рукавички оснащені 15-ма сенсорними датчиками, які відстежують положення рук і передають дані на мобільний пристрій. Винахід допомагає німим людям порозумітися з тими, хто не знає мови жестів.
Рукавички мають сонячні батареї для підтримки акумулятора. Вартість українського пристрою становить 75 доларів.
Розробка потрапила в шорт-лист американського журналу Time, як один з найкращих винаходів 2012-го року.

Олександр Похиленко на виставці представив робота. Зібрав його з підручних матеріалів – модем, веб-камера, основа – дитяча іграшка на колесах. Через спеціальний сайт ним можна керувати з будь-якої точки планети. Коштує "розумна машина" лише 100 доларів. Юний винахідник каже – іноземні аналоги удесятеро дорожчі.
Микола Музиченко винайшов зарядний пристрій для ґаджетів, який працює від енергії полум'я. За цей винахід хлопець отримав срібну медаль на Міжнародній конференції молодих учених у Німеччині.

    Всі ці винаходи з’явились завдяки знанням фізики, хімії та інших наук. Було проведено безліч експериментів перш ніж наші герої отримали позитивний результат. Давайте і ми сьогодні «похімічимо».
Відразу в голові виникає образ професора зі скляною колбою і обпаленими бровами? Не переживайте, наші хімічні досліди абсолютно безпечні, цікаві й корисні.

1.     Кулька-самонадувайка
    Необхідні реактиви та обладнання
Порожня пляшка
Повітряна кулька
Лійка
Сода - 1 ч.л.
Оцет - 3 ст.л.
    Проведення досліду
1. Насипаємо у пляшку 1 ч.л. соди.
2. Через лійку наливаємо всередину пляшки 3 ст. л. оцту та швидко натягаємо кульку.
3. Міцно утримуємо кульку на пляшці, поки вона не припинить надуватися.
    Пояснення: Між содою та оцтом відбувається хімічна реакція, в ході якої виділяється вуглекислий газ. Він і надуває повітряну кульку.

2.     7 струн веселки
Усім дітям надзвичайно подобаються хімічні досліди, під час яких змінюється колір рідин. Для цього ми заздалегідь приготували:
розчин харчової соди;
звичайну воду, з розчиненою в ній таблеткою фенолфталеїну;
розчин йоду (5-7 крапель на 100 мл води);
насичений розчин кухонної солі;
розчин мідного купоросу (1 ч.л. на 150 мл. води);
розчин картопляного крохмалю (1 ч.л. на 100 мл води).
Перші два розчини абсолютно прозорі, однак при змішуванні вони перетворюються на яскраво-малинову речовину. Змішуючи блакитний розчин мідного купоросу з безбарвним розчином кухонної солі отримаємо зелений колір, а білий розчин крохмалю в поєднанні з йодом дають темно-фіолетове забарвлення. В результаті змішування інгредієнтів проходять хімічні реакції та утворюються зовсім інші речовини з відмінними фізичними характеристиками, зокрема кольором.
З розчином мідного купоросу можна провести ще один дослід, заодно пояснивши дитині, як правильно нюхати хімічні речовини: не нахилятися над посудиною, а легким помахом руки направити до себе повітря. Для його проведення вам знадобиться нашатирний спирт. Відкривши пляшечку, ваша дитина відразу зрозуміє, чому слід обов’язково дотримуватися цього правила. Додайте кілька крапель спирту в розчин, і з блідо-блакитного він перетвориться на насичений синій.

      3. "Невидиме чорнило"
Прекрасний дослід для дітей, особливо для хлопчиків, які люблять гратися у шпигунів. Для досліду треба взяти аркуш білого паперу, пензлика, молоко або лимонний сік, свічку.
Проводити дослід треба так: у маленьку посудину налий трохи молока або лимонного соку. Нехай малюк пензликом на білому аркуші паперу щось намалює або напише. Потім залиш папір, щоб він просох.
Напис зникне. Потім просохлий аркуш паперу потримайте над полум'ям свічки на відстані не менше 10 см. Щоб напис проявився, постійно рухайте аркуш туди-сюди. І стежте, щоб він не встигнув загорітися.

Пояснення: Молоко складається з білків, які при нагріванні спочатку згортаються, а потім згоряють швидше, ніж загориться папір. Завдяки цьому малюнок проявляється на папері, до того ж ви відчуєте запах, характерний для паленого білка


4.Танець молока
Нам знадобляться: жирне молоко, рідкий миючий засіб, харчові барвники, тарілка, ватні палички.
Що потрібно робити: У тарілку наливаємо молоко, додаємо барвники (по кілька крапель). Занурюємо ватну паличку в миючий засіб і торкаємось нею самого центру тарілки з рідиною. Молоко почне... танцювати, а кольори — перемішуватися між собою.
Пояснення: Миючий засіб вступає в реакцію з молекулами жиру молока, внаслідок чого змушує їх рухатися. Ось чому для експерименту не можна використовувати знежирене молоко.

5. Наше серцебиття
Нам знадобляться: монетка, вода, пляшка з вузьким горлечком, щоб монета могла його повністю закрити.
Що потрібно робити: Ми поклали порожню пляшку без кришечки на кілька хвилин у морозилку. Монетку змочили водою, і накрили нею вийняту з холодильника пляшку. Беремося всі руками за пляшку. Кілька секунд — і монета підскакуватиме, б'ючись об горлечко пляшки й видаючи дзвінке «клац-клац».
Пояснення: Монетку піднімає повітря, що стиснулося в морозилці і зайняло менший, порівняно з теплим, обсяг. Але тепер, коли повітря нагрілося, воно починає розширюватися і «виштовхуватися» назовні.

6. «Вулкан»
З солоного тіста ми зліпили макет вулкана. В його кратер вставили пляшку (її висота повинна збігатися з висотою вулкана). У пляшку насипали соду. В іншій ємності змішали оцет з барвником. Потім акуратно влили його в кратер вулкана. Вийде виверження вулкана.
Пояснення: Це відбувається тому, що сода вступає в хімічну реакцію з оцтом і починає піниться і збільшуватися в об’ємі.

7. Таємниче яйце дракона
Простий і видовищний експеримент. Обпалюємо шкаралупу курячого яйця, опускаємо у воду і спостерігаємо! 
Пояснення: Коли шкаралупа вкривається тонким шаром сажі, в порах все ж залишається повітря. Яйце, занурене у воду, наче одягається у повітряну оболонку, яка переломлює світло і створює дзеркальну поверхню.

8. Фараонові змії  
Фараонова змія – це сукупна назва хімічних реакцій, у результаті яких відбувається збільшення об'ємів реактивів у багато разів. Під час горіння хімічна суміш не лише збільшується у розмірах, але і звивається, мов зміюка.
Назву ж «фараонова» така реакція отримала від біблійного сюжету: за легендою, Мойсей продемонстрував фараону диво, кинувши на землю свого посоха, який одразу перетворився на змію.
Пояснення: Сода у процесі горіння розкладається на вуглекислий газ та водяну пару, цукор плавиться. Гази, які утворюються в ході реакції, спучують масу, тому «змія» повзе і звивається. Утворена речовина складається з продуктів горіння цукру. За структурою вона схожа на монтажну піну – порожниста всередині та легко ріжеться.
Маю надію, що наші експерименти сподобались вам і довели, що наука - це завжди захопливо і класно.
 Дуже вдячні за допомогу в проведенні експериментів та за надані реактиви Савченку Сергію та Савченку Антону.

















Коментарі