Cвято української душі

    Третій четвер травня – Всесвітній день вишиванки – свято, яке має на меті зберегти народні традиції створення та носіння вишитого українського одягу. Українці здавна ставилися до одягу шанобливо і трепетно. Мами вишивали одяг для дітей, вкладаючи в неї свої молитви і ніжні почуття. Вишиванки служили і прикрасою, і оберегом. За ним можна було визначити, звідки родом власник сорочки. Зараз можна купити вишиванку, а колись одяг люди вишивали самостійно.
   Сорочки для щоденного використання, звичайно, були вишиті скромно і просто. А ось святкова вишитий одяг вражала багатством і різноманітністю. Особлива увага також приділялася і весільним сорочкам. Вишивка допомагала перенести на одяг побажання благополуччя для молодих.
    Любов до вишивки збереглася на Україні до наших днів. Традиції вишивання в різних куточках країни не тільки зберігають, але і множать.
Любов до вишивки збереглася на Україні до наших днів. Традиції вишивання в різних куточках країни не тільки зберігають, але і множать.
   З давніх часів в Україні вишита сорочка служила не просто одягом, а оберегом. Традиційно вишивку розміщували на одязі в певних місцях, щоб захистити душу людини від злих сил. Тому предки вишивали воріт, поділ, горловину, манжети. Так вони прагнули захистити частини одягу, на яких тканину закінчувалася і з'являвся доступ до тіла людини. Функцією традиційної вишивки була саме охоронна місія. Вона не допускала попадання негативних сил в душу людини через краю сорочки.
Зараз вишиванка знову популярна. Вона використовується і як святковий одяг, і як сорочка на кожен день. Нікого вже не здивуєш поєднанням вишиванки з джинсами, діловим костюмом або шкіряною курткою. Українська вишивка також з'явилася в колекціях дизайнерів одягу. І, хоча безліч вишиванок випускають зараз на фабриках, попит на ексклюзивні сорочки ручної роботи теж досить високий.
   Вишиті сорочки є символом чистих помислів, краси, здоров'я, єднання зі своїм корінням.
   Багато військових одягають вишиті сорочки, і вважають, що це є своєрідна вишита броня і захист. Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як, за повір’ями, оберігали їх власників від зла. У них наші пращури різними кольорами та візерунками зашифровували добру долю, щастя, радість, любов, багатство. 
    Також вважалося, що вишита сорочка оберігає власника від заздрісних і недобрих людей. Коли зла людина дивилася на візерунки вишиванки, вона відволікалася від поганого настрою і випускала злу силу повз ціль. Так що вишита сорочка нарівні з вишитими рушниками служила реальним оберегом.
     Сьогодні в нашій бібліотеці проходить виставка вишитих рушників «Рушник – оберіг та молитва українського народу» та книжкова виставка "Свято української душі".







Коментарі