Всесвітній день шоколаду


Щороку 11 липня відзначають найсолодше свято – Всесвітній день шоколаду.
В цей день наші читачі дізнались про користь шоколаду та цікаві факти про нього. Приготували «Шоколадні тістечка нашвидкоруч» за рецептом з книжкової виставки «Chocolate Day».







Корисні властивості
Дієтологи рекомендують вживати чорний шоколад, оскільки він багатий на антиоксиданти. Завдяки цьому зберігається здоров’я та краса шкіри.
Оскільки у какао міститься багато клітковини і білка, то шоколад здатний придушити апетит. Це виникає через скорочення вироблення гормону голоду – ґреліну.
Шоколад здатний підсилити ефективність тренувань через вміст глюкози. Останній компонент дає енергію для занять спортом та зменшує відчуття кріпатури.

Цікаві факти про шоколад
1.    Існує як мінімум 4 Дні шоколаду – 11 липня, 9 червня, 2 і 13 вересня.
2.    Першу шоколадну плитку в світі випустила англійська фабрика Cadbury у 1842 році. Шоколадка цієї ж шоколадної фабрики вважається і найціннішою в світі. Вона належала досліднику Роберту Скотту і була з ним під час його першої експедиції до Антарктики. У 2001 році її продали на аукціоні в Лондоні за 687 доларів.
3.    Найбільше шоколаду їдять у Швейцарії. Кожен житель цієї країни з’їдає в середньому 11.8 кг шоколаду в рік. А ось американці опинилися аж на 15 місці з 5,4 кг в рік на людину.
4.    У цивілізації Майя какао-боби були основною торговою валютою. Наприклад, раба можна було купити за 100 бобів, а індичку за 20.
5.    Вживання шоколаду раніше засуджувалося католицькою церквою. У дії шоколаду вбачали чаклунство, а всіх, хто його вживав, називали єретиками і богохульниками.
6.    Якщо ви хочете отримувати від шоколаду користь – краще вживати тільки темний, де в складі мінімум 70% какао. Доведено, що саме він покращує зір при погодних умовах, швидкість реакції, знижує ризик розвитку інфаркту у чоловіків на 17%, а також покращує роботу мозку. Крім того, у людей, які регулярно вживають шоколад, ризик хвороб серця скорочується на 37%
7.    Найбільшу плитку шоколаду виготовили у Великобританії на фабриці Thorntons. Її вага – 5,8 тонн.

Коментарі