#Орнамент_незламного_народу

🇺🇦
Приєднуємося до флешмобу від Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації !💙💛
Вишиванка – унікальний український оберіг. У кожному її візерунку – код захисту від злих думок, поглядів і нещасть.
Кожен етнос вирізняють чотири чинники – мова, вбрання їжа і житло, кожен етнос плекає їх. І складовою двох із них для українців є вишивка.
Нажаль, у ХХ ст. багато традицій українського вишивання були затерті, залишилися два види – хрестик і гладь. Через усякі репресії, обмеження насадження чужого нас відлучили від наших традицій , намагалися знищити те багатство, яке в нас було. Зараз налічується близько трьох сотень питомо українських швів. Тільки мереження, відомо більше ніж 40 самостійних швів-мережок. А ще є техніка виколювання, вирізування, настилування, заволікання... Загалом понад 20 технік, на основі яких можна виконати близько 300 швів.
Контрастними та цікавими є вишиванки нашої Київщини. Наші пращури виготовляли сорочки із різних тканин: бавовняної, конопляної, лляної. На білосніжній тканині чудово контрастували коралово-червоні візерунку. Використовували червоні нитки, які відтіняли сині та чорні нитки. В давнину саме Київщина зналася своїми двоколірними вишиванками. Київщині властивий рослинно-геометричний орнамент. Цвіти хмелю, троянди, грона винограду, різноманітного листя, восьмипелюсткових розеток, ромбів та квадратів.
Окремої уваги потребує оберіг для воїнів.
З давніх-давен одним із поширених оберегів є хрест. Хрести мають різну конфігурацію – прямі, косі, подвійні, тобто коли прямий і косий накладаються. Але найбільший захист дає хрещатий хрест. Це рівнораменний хрест, який має на кожному рамені менший хрест. В українській традиції такі хрести шили на чоловічих і жіночих сорочках, оберегових хусточках, а також на рушниках як оберегах для хати.
Хрещатий хрест дає захист не тільки на всі сторони світу – Північ, Південь, Захід і Схід, а й згори та знизу.
На фото з книгою Лідії Бебешко «Вишивальні традиції України» наша майстриня Марія Даниленко, яка створює неймовірні обереги для наших воїнів, використовуючи саме прадавню традиційну українську техніку вишивання.
Зберігайте українську цінність, наш генетичний код нації – вишиванку!
Усе буде Україна!🇺🇦





Коментарі