З твоїм днем, Матусю!

  
 День матері є святом, яке відзначаєтеся на честь всіх матерів. Воно визнане на міжнародному рівні. Унікальність даного дня полягає у тому, що свято не має точно встановленої дати. Відзначати цей день у нас прийнято в другу неділю травня. 
    На свято матері діти дарують своїм матерям квіти, святкові листівки, роблять якісь подарунки власними руками, присвячують мамам пісні та вірші. Середина травня зазвичай балує жителів України гарною погодою, що ще сильніше прикрашує свято. В цей день прийнято також шанувати і вагітних жінок, які невдовзі стануть матерями.
    Не завжди День матері є світлим святом. Дата святкування Дня матері може бути захмарена, як це відбувалось останні чотири роки. Велика кількість українських матерів чекають своїх дітей, чекають, щоб вони цілими та неушкодженими якнайскоріше повернулися із зони АТО. Це було б найкращим подарунком для будь-якої мами. 

    Сучасне життя диктує свої правила. Діти хочуть більшої самостійності та від’їжджають з рідного дому, живуть самі, без батьків. Але починають сумувати за домівкою та за батьками. Проте материнський сум набагато сильніший. І навіть коли рідна дитина приїжджає на один день у травні до своєї матері, мама розуміє, що через декілька годин, в найкращому випадку днів, її дитина знову залишить її.
    Не потрібно чекати Дня матері для того, щоб сказати їй слова любові, підтримки, сказати, як багато вона для вас означає. Особливо це стосується дорослих людей, адже з віком людина перестає відкрито проявляти свої почуття, ховаючи їх глибоко в собі, що поступово вбиває ці самі почуття. Уже за кілька років така людина просто перестане вміти демонструвати свої почуття навіть свої рідним людям. Любіть своїх матерів, говоріть їм про те, яку важливу роль вони відіграють у вашому житті. Їм буде це дуже приємно почути. Не чекайте для цього особливого дня, тому що час такий швидкоплинний і може бути пізно.
 Історія свята. Шанувати свою матір повинна кожна людина. Вперше вшановувати жінок як матерів почали в Великій Британії ще на початку сімнадцятого століття. Тоді цей день називався Материнською неділею, а відзначалось воно у другу неділю великого посту.
    Наприкінці дев’ятнадцятого століття американка Джулія Уорд Хоув підтримала ідею святкування Дня мами на території Сполучених Штатів Америки. Вона вважала, що це день, коли всі матері по усьому світу об’єднуються задля боротьби за мир. Попри це, такий підхід не знайшов підтримки ні на території Сполучених Штатів, ні за її межами.
   На почату минулого століття ще одна громадянка Сполучених Штатів вирішила проявити ініціативу та запропонувати країні відзначати День матері. Ім’я тієї американки було Анна Джарвіс. Вона писала лист до всіх державних органів з проханням щодо встановлення дати для свята. Згодом її спроби увінчались успіхом. Через три роки штат Віргінія став першим штатом Америки, який запровадив День матері на офіційному рівні.
    Ще через чотири роки тодішній президент країни Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня офіційним Днем матері на всій території Сполучених Штатів Америки. Після цього ще понад двадцять країн світу почали вшановувати матерів в цей день. Серед цих країн була і Україна. Ще більш ніж три десятки країн відзначають це свято в інші дати.

Коментарі