Незвичайні музеї світу


У світі є величезна кількість музеїв з цінними історичними та культурними експонатами. Вони цікаві і важливі, але мова піде зовсім не про них, а про ті музеї, в яких представлені найнеймовірніші і несподівані речі, які часто не становлять собою особливої ​​цінності, але вражають уяву. Експозиція таких музеїв завжди несподівана, а часом і абсурдна. Їхніми залами ми і прогуляємося.

Музей Сміху. У Німеччині, в місті Вісбаден розташувався чудовий музей «Арлекініум», де точно не доведеться нудьгувати. Всі його експонати – різні предмети розіграшів, зібрані з усіх кінців світу. Все цікаве почнеться вже при вході в музей, коли замість звичайних бахіл ви отримаєте тапочки з приголомшливими мордочками тварин і вирушите на екскурсію разом з клоуном.

Тепер ми відвідаємо Музей Чаклунства. А розташувався він у місті Боскасл (Корнуол, Англія). Заснував його британський окультист Сесіл Вільямсон в 1951 році. Він сам любив чаклунство і не гидував роздавати прокляття і насилати псування – може, тому не відразу зміг заручитися підтримкою громадськості. Музей тричі виганяли з колишніх місць, а в одному місті навіть було підпалено!
Музею належить найбільша в світі колекція чаклунських артефактів. Тут можна побачити всілякі магічні пристосування, у тому числі амулети, відьмині ножі, магічні кулі, ганчіркові і воскові фігури, сушені трави, близько 3 тисяч томів книг на чаклунську тематику. Тут можна цілком і повністю зануритися в магічну атмосферу, поринути у світ казок, міфів і легенд, пов’язаних з чаклунами.

Потрапивши в Музей брехні, не забувайте – нічому не можна вірити! Він розташований у німецькому місті Кюріц. Тут все підроблене, і навіть сама будівля так і норовить обдурити ваші очі! Здається, ніби йому вже років 200, але це лише обманка декорацій. Музей побудований всього-кілька десятків років тому.Заснував його художник Райнхард Цабка, який дуже любив говорити про те, як тонка грань між правдою і брехнею.
У музеї ви побачите вухо Ван Гога, потримаєте швабру батька Сталіна, приміряєте вуса Гітлера, послухаєте радіо з «Титаніка», помацаєте літаючий килим-літак … Десять залів повні скарбів! Які, до речі, дісталися засновнику музею не інакше як від барона Мюнхгаузена!


Кожен, хто колись був нещасно закоханий, пустить крадькома сльозу в Музеї нещасної любові. Побачивши історії інших, згадає і свою. Це місце, атмосфера якого не може не торкнутися будь-якого чуйного серця. Тут кожна річ – чийсь спогад. Якщо хочете відвідати цей самий ніжний і найсумніший музей, то треба відправитися в столицю Хорватії Загреб. Створили музей художники Олинка Вістіца і Дражен Грубісіч, колись любили один одного. Розлучившись, вони зібрали речі, що нагадували про минуле щастя. Потім музей поповнився речами, які почали надсилати звідусіль люди, які пережили муки нещасної любові. Відкрився музей в 2010 році.
Тут безліч листів, фотографій, валентинок, м’яких іграшок – мовчазних свідків найважливіших моментів життя, з кожним з яких пов’язана своя, одночасно і щаслива, і сумна історія. Є тут і непонадобівшіеся весільні сукні , і черевики, в яких улюблений пішов і не повернувся, скутер, на якому кохана не погодилася поїхати в подорож, телефон, по якому відбулося освідчення в коханні, а є й менш нешкідливі експонати – наприклад, сокира, якою залишена кохана крушила меблі. А з описів до речей можна дізнатися безліч історій.



Музеї волосся. Привертають увагу 2 музею, присвячених волоссю.
• У місті Аванос (Каппадокія, Туреччина) є незвичайний музей, що розташувався над магазином керамічного посуду. Існує він уже понад 30 років. Всі його експонати – не що інше, як пасма волосся. Їх вже налічується близько 16 тисяч! Історія створення музею почалася з того, що дівчина була змушена виїхати і тому залишила свого коханого Чеза Галіпа (це власник музею). При розлученні вона залишила йому пасмо свого волосся. Галіп працював в магазині кераміки і постійно розповідав свою історію відвідувачкам, які теж стали залишати йому свої пасма. Так і з’явився незвичайний, правда, що справляє трохи моторошне враження, музей. Всі стіни і навіть стеля тут повністю обвішані пасмами і папірцями з адресами тих, хто їх залишив. Два рази на рік перша людина, що зайде у крамницю Галіпа, вибирає 10 «переможниць», яким повністю оплачується тижневий тур по Каппадокії.

• Другий музей волосся, відкритий в 1989 році, знаходиться в американському місті Індепенденс в штаті Монтана. Тут волосся – вже не фетиш і об’єкт накопичення, а витвір мистецтва. Створювачкою музею Лейлою Коун виставлено на огляд величезне число вінків з волосся і всіляких ювелірних прикрас для волосся .

Виявляється, можна побувати і всередині людського тіла! У нідерландському Лейдені є  Музей людського тіла, створений у вигляді фігури людини. Відкрили його в 2008 році. Пересуваючись по ньому, подорожуєш всередині людського тіла, проходиш біля або навіть крізь величезні органи, а на спеціальних екранах показуються процеси, які, відбуваються в нашому тілі – наприклад, постачання киснем. Можна побувати в людському серці, нирках, кровоносних судинах. Тут можна не тільки бачити, а й чути, адже і легкі музею дихають, і ніс натурально чхає! Вкрай натурально імітуються ті картинки, які представляються тільки поглядам хірургів.


Коментарі