#ЧорнобильськаТрагедія_37

Книга про Чорнобиль, що можна додати?
Ти заздалегідь знаєш, чого очікувати і емоційно готуєшся, що «доброго кінця» не буде.
Загалом вражень від прочитаного більше, аніж можна висловити.
Це була моя перша книга про Чорнобиль і поки лишається найкращою. По своїй суті це не книга фактів, а книга емоцій – пропускаєш через себе біль усіх людей, чиїми голосами говорила Світлана Алексієвич.
Особливо чуттєвим краще не читати, бо тут в деталях описуються мертві діти, мертві будинки та назавжди мертві села, розстріли домашніх тваринок, тіло людини після опромінення і догляд за ним. Тут про героїзм ліквідаторів, безпринципність мародерів, плани на заготівлю с/г продукції, які ніхто не відміняв на заражених територіях, про те як ховали дерева та мили будинки, про те як згасали ліквідатори, а коли медперсонал відмовлявся підходити до них, вмираючих на лікарняних ліжках, це робили військові, бо наказ є наказ.
Про владу, яка не просто обманювала своїх громадян, вона вбивала їх, бо треба було виконувати плани. Книга-щеплення від СРСР-манії та комунізму, що збільшить відсоток ненависті до радянщини.
Але судячи з того, що робила російська навала на ЧАЕС – Чорнобильська трагедія їх нічому не навчила і станція опинилася за крок від другої аварії.
📌Цитати:
☢️"Ми поняття не мали, що мирний атом також убиває..."
☢️"Люди пішли, у хатах залишилися жити їхні фотографії".
☢️"Забруднена" не тільки наша земля, але й наша свідомість. І теж на багато літ. Я змінився за ці роки більше, ніж за все своє попереднє життя - сорок років".
☢️"Перевірили грудне молоко - радіоактивне. Чорнобильська мадонна".
☢️"У героїв Чорнобиля є один пам'ятник... Це - рукотворний саркофаг, у який вони вклали ядерний вогонь. Піраміда ХХ ст.".
☢️"Приїжджають... Фільми про нас знімають, а ми їх ніколи не побачимо. У нас нема ні телевізорів, ні електрики. Одне - у вікно дивитися".
☢️"Я раптом почав сумніватися, ЩО КРАЩЕ: ПАМ'ЯТАТИ ЧИ ЗАБУТИ"

Коментарі