Шолом-Алейхем — псевдонім Шолома Нохумовича Рабиновича. Перекладається з ідиш як “Мир вам!”. З цим добрим і щирим єврейським привітанням ось уже багато десятиліть входить письменник у людські оселі. Як згадують друзі й знайомі Шолом-Алейхема, він навіть зробив гумову печатку із зображенням потиску двох рук і ставив цей знак у кінці всіх своїх листів. Його естетичні принципи:
—жити і творити для народу;
—реалістично зображувати життя в усіх його проявах;
—говорити правду, що виходить із глибини душі, від самісінького серця, котре до останку належить рідному народові.
Народився 18 лютого (2 березня) 1859 року у місті Переяславі на Полтавщині (тепер Переяслав-Хмельницький Київської області) у родині дрібного крамаря. Дитячі роки минули у невеличкому містечку Воронькові Полтавської губернії. Навчався в хедері — єврейській початковій релігійній школі. Згодом під впливом єврейської просвітницької літератури займався і загальною освітою, навчався у повітовій школі. З 1876 року працював домашнім вчителем у єврейського магната Елімелеха Лоєва. У 1880—1882 роках Шолом-Алейхем працював громадським рабином у Лубнах. Після одруження з донькою Лоєва у 1883–1887 роках жив і працював у Білій Церкві. У 1887–1890, 1893–1905 роках жив у Києві (він називав його у своїх творах Єгупцем), де займався торговельними справами. Після єврейських погромів у Києві в жовтні 1905 року переїхав до Львова. Шолом-Алейхем багато подорожував, відвідав Женеву, Лондон, Варшаву, Вільно, Берлін та інші міста світу, де виступав перед своїми читачами. В 1907–1914 роках жив в Італії та Швейцарії. У 1915 переїхав до Нью-Йорка, де і помер 13 травня 1916 року.   В Нью-Йорку він допоміг заснувати Єврейськомовний Театр Мистецтв.
Шолом Алейхем найбільш відомий за своїми гумористичними оповіданнями – вигадки про бідних, бідуючих євреїв, які жили в кінці 19 – початку 20 століть. До праць Шолома Алейхема можна віднести: 5 романів, безліч п’єс , і близько 300 новел. На англійську мову були переведені такі його роботи як: «Пригоди Менахема – Мендл» (1979), «В Бурі» (1984), «Хлопчик Мотл». Багато його робіт були адаптовані для театральної сцени, в першу чергу це стосується музичної постановки «Скрипаль на Даху » (1964). Свою автобіографію Шолом Алейхем включив в написаний ним твір «З чистого аркуша» (1986).
Завдяки майстерній передачі образів в своїх творах, його називали єврейським Марком Твеном. До речі, Алейхем був знайомий з ним особисто, і Твен зізнався, що вважав себе американським Шолом Алейхемом. У юнацькому віці йому дуже сподобався твір «Робінзон Крузо». Настільки надихнувшись їм, хлопчик в 15 років написав свою, єврейську версію Крузо. І з цього моменту він твердо вирішив стати письменником.


Коментарі