Що почитати на канікулах?



 Канікули - це час для відпочинку, зустрічей з друзями, довгих ранків і, звичайно, читання. Можна на кілька годин поринути в чарівний вигаданий світ. Ми підібрали кілька дитячих книг для захопливого і корисного читання на канікулах.
 У вас є книги, які дитина перечитує знову і знову? Або хоче щоб ви її перечитували їй знову і знову? Ви вже вивчили напамять кожне слово. Можливо, вам вже хочеться щоб ця книжечка десь «загубилась». Це про книжку «Розумна собачка Соня». Діти її обожнюють! Книга «Розумна собачка Соня» Андрія Усачова – це збірка коротких історій про життя симпатичної дворняжки, яка часто залишалася сама вдома, поки її господар ходив на роботу. Маленька собачка Соня - дуже кмітлива і допитлива, їй ніколи не сумно, адже вона завжди проявляє справжню жагу до знань і пірнає у цей вир із головою. Саме тому з нею завжди відбуваються цікаві історії, адже вона ніколи не сидить на місці і постійно аналізує причини поразки чи перемоги і стверджує, що якщо починаєш думати, то обов'язково стаєш розумнішим, і з нею важко поспорити, адже це так і є! Разом із розумною собачкою Сонею юні читачі зрозуміють, що виховані дітки завжди говорять "доброго дня, дякую і до побачення"; проаналізують, що краще - бути великими чи маленькими; отримають важливі знання з приводу того, що у розетці мешкає електричний струм і, що він небезпечний; посміються з Сонею від того, що справжнім спекотним літнім днем можна зробити так, що піде сніг; почнуть розбиратися у тому, які квіти ростуть на квітниках; отримають важливі знання з приводу того, як працює бінокль і для чого він потрібен; зрозуміють, що треба наводити лад, після того, як гарно погрався; разом із собачкою Сонею дітлахи підуть на справжнє полювання і будуть заманювати місяць ковбасою. Текст легкий і гарно сприймається дітками, вчить їх завжди думати про наслідки своїх дій і вигадувати безліч ідей, щоб гарно провести час.

Хочу відзначити не лише цікаві сюжети, які викликають посмішку, а й чудові ілюстрації! Дитина із великим задоволенням слухає історії про Соню і роздивляється малюнки.


„Кігтик Ковбаско” – книга, яка подобається діткам спочатку своєю „смачною” назвою, потім гарним пухнастим котиком на обкладинці, а коли починають читати цю цікавезну історію, просто неможливо відірватися! Гарний настрій та веселий сміх – постійні супутники читача в цій книзі. А вона сподобається не тільки дитині, а й батькам. Читати разом про веселі пригоди котиків та дітей – що може бути краще? В центрі сюжету – перетворення звичайного хлопчика на незвичайного кота і навпаки. Хлопець заздрить своєму котові, гадаючи, що той веде безтурботне життя, та одного ранку прокидається в тілі свого пухнастого улюбленця. Кігтик Ковбаско ж тепер для всіх – хлопчик Олег Дерихата. Що ж далі? А далі – котячі сварки, випробовування школою, здивування батьків, відчай та допомога друзів, надія та відвага... Так легко впізнати себе в буденному житті школяра, так важко уявити себе в чужому тілі, коли тільки ти і твій кіт знає правду, а що його робити далі, як повернути все на свої місця – не знає ніхто. Мені сподобалося, що книга вчить читача повірити у власні сили, здолати свої страхи та зрозуміти – все можливо, тільки потрібно вірити та йти вперед, долаючи перешкоди. Так, в книзі є деякі суперечливі моменти: відсутність довіри між дитиною та батьками, проблема, яку чомусь повинна вирішити саме ворожка, крадії-цигани, лайливі слова з вуст дворового кота, садизм хуліганів по відношенню до тварин... Життя, на жаль, складається не з самих тільки приємностей, тож дітей потрібно якось готувати до несправедливостей та прикростей.


Тебе називають невиправним фантазером і вигадником. Але ж ти говориш чистісіньку правду, саму тільки правду. Ти степний на жарти і любиш пригоди. А тебе порівнюють з бешкетником. То може й ти праправнук барона Мюнхгаузена? Це треба паревірити! Мерщій до книжки: там можна вичитати всю правду про себе. Федй Зайченко, той самий праправнук, допоможе. Він розкаже про свій політ у ліфті, про боротьбу з чаном сметани, про загіпнотизовану змію і ще цілу купу пригод.
А може, і ти теж родич славетного Мюнхгаузена?

Чи доводилось вам потрапляти у дивні й загадкові обставини? Ось ви біжите знайомою вулицею і раптом, провалившись крізь люк, опиняєтесь у секретному штабі Таємного Товариства­ Боягузів. Ваша рідна бабуся виявляється геніальною винахідницею, що створила часоліт, а Землю от-от мають захопити хижі космічні прибульці-синьоморди, які хочуть заразити людей вірусом страху. І порятунок людства залежить тільки від вас! Головне — зуміти здолати свій страх, і тоді най­потужніша зброя перетвориться на порох, а підступні космічні завойовники стануть безпорадними. Адже кінець-кінцем ви здобудете універсальний ЗАСІБ ВІД ПЕРЕЛЯКУ № 9.


Книжка сучасного українського автора знайомить нас з хлопцем-підлітком, любителем технологій і одним літом з його життя. Уявіть, вас, великого прихильника технічного прогресу, відправлять в село, де звичайного інтернету немає. Як вижити? Все дуже просто, якщо ви будете там разом з найкращим другом, його дівчиною та любителем древніх манускриптів розгадувати загадку давнього прокляття, насланого відьмою. Валентин Бердт намішав тут багато усього: перше кохання, історію, технології, магію, прокляття, забобони, відпочинок у селі, дружбу. Особливо кінець - там магія і комп'ютери сплелися у міцну павутинку. Тож книжка підійде і любителям містики та фентезі, і шанувальникам літератури про підліткове життя. А ще тут багацько гумору, адже у таких підлітково-пригодницько-сільських історіях без нього неможливо обійтися. Книгу найкраще читати в канікули, адже вона все таки про канікули. Окрім усіляких магічних штучок тут є і цілком реальні події. А ще згадки про адронний колайдер і спроби перенестися у часі. Для підлітків - ідеальний варіант: і цікаво, і весело. А тринадцятилітні зрозуміють її найкраще. Самі подумайте, чому?


Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є — без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком — просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку ­допомоги слабшому.
 
Старий будинок – це неодмінно таємниця, іноді навіть містична… Але ті таємниці й та містика, з якою зіткнулася дванадцятирічна Софійка у старому будинку на Тихій вулиці, перевершать усі ваші сподівання! Навдивовижу світла і зворушлива історія про те, яким насправді важливим у нашому житті є все, створене з добром і любов’ю, у що вкладена часточка душі.
Старий будинок – проста відповідь на складне запитання. У кожному будинку є свій дух. Коли ми наповнюємо дім любов’ю, він віддячує нам. Так, коли дитині сумно, вона обіймає улюбленого ведмедика і відчуває його любов і підтримку у відповідь. Майже у кожній домівці є речі, що дісталися нам від пращурів й вважаються старим непотребом. Проте якщо придивитися до них, вони багато чого можуть нам розповісти і про той час, коли жили їх володарі, в про їх почуття, прагнення, мрії. Згодом починаєш прислухатися і до своєї домівки: чи достатньо у ній любові, чи не заколесився ти у своєму повсякденні і зараз якнайкращий момент для чогось більш важливого? Дім наповнюється теплом , якщо ми наповнюємо його теплом. Оточуючий світ сповнений любові, якщо ми сповнюємо його любов’ю.

Коментарі