Правила релігійного етикету

      Правила релігійного етикету.
    Година духовності (всі вікові групи) 
  
  Існують базові правила поведінки в храмах, які стосуються абсолютно всіх релігій, вони є універсальними. Перед входом у будь-який храм потрібно відключити мобільний телефон, плеєр чи будь-який інший електронний пристрій. Якщо в храмі дозволено фотографувати, не забудьте прибрати спалах, який шкодить старовинним витворам мистецтва. Говоріть неголосно і уникайте недоречних розмов. Звісно, у домі Бога не дозволяється палити, розпивати спиртні напої - слід ставитися з повагою до місця присутності Всевишнього. 

    Норми поведінки в храмі будь-якої конфесії проходили дуже тривалий час становлення, тому кожна релігія передбачає власні норми і правила в будинку Бога.
    Як поводитися у церкві.
    Православний храм - це місце особливої присутності Бога на землі. Поводитися в храмі потрібно благоговійно, так, щоб не образити величі святині, не накликати на себе гніву Божого.
    Входити до православної церкви потрібно тихо, спокійно. На порозі слід хреститися і читати спеціальну молитву. Але замість неї можна прочитати "Отче наш". Якщо віруючий не знає цієї молитви, можна просто перехреститися і сказати: "Господи, помилуй".
    Одягатися в церкву слід скромно і пристойно. У вбранні мають переважати спокійні, темні тони. У жінок сукні або спідниці повинні бути досить довгими - до колін і навіть нижче. Не слід прикладатися до ікони або хреста нафарбованими губами.
    Чоловіки, входячи в церкву, знімають головний убір. Жінки, навпаки, покривають її хусткою або іншим головним убором. Увійшовши до храму, потрібно  без суєти знайти собі місце і зробити три поясних поклони. Якщо йде служба, чоловіки стають по правій стороні, а жінки - по лівій. Якщо ж служби немає, можна підійти до ікони, що стоїть у центрі храму, двічі перехреститися і прикластися губами до нижньої частини ікони. Після цього потрібно перехреститися втретє.
    У вівтар можна заходити тільки священнослужителю і тій особі чоловічої статі, яку він благословляє.
    Ставити свічки за здоров'я рідних і близьких потрібно перед іконами святих. Для того щоб ставити свічки за упокоєння душ померлих, у храмі існує заупокійний канонік. На ньому розташовується мале розп'яття. Ставити свічку можна будь-якою рукою, а ось хреститися треба тільки правою.
    Сидіти у храмі дозволяється лише в разі хвороби або сильної втоми. Не можна сидіти, закинувши ногу на ногу.
    Хреститися і схиляти голову потрібно тоді, коли осіняють:
- хрестом;
- святим Євангелієм;
- образом;
- святою чашею.
    Лише схиляти голову, не хрестячись, потрібно, коли:
 - осіняють свічками;
- благословляють рукою;
- кадять.
    Благословення отримують у священника або єпископа (але не в диякона). Для цього потрібно підійти, скласти долоні хрестоподібно (права згори), а після благословення поцілувати десницю (праву руку) благословляючого.
   У церкві віруючий із будь-якими питаннями може звернутися до священника.
   У православному храмі не можна:
- тримати руки в кишенях;
- жувати жувальну гумку;
- переходити з однієї частини церкви на іншу перед читцями чи священниками під час служби;
- потискати руку знайомим;
- палити в церковній огорожі, тобто на території храму;
- вносити до каси членські внески і вести інші грошові справи (за винятком купівлі свічок) під час богослужіння.

Коментарі