День інформації "Земля не належить нам, це ми належимо Землі"



День інформації «Земля не належить нам, це ми належимо Землі»
                                                 (До дня Землі. Мас.чит)

                                                   План проведення
1.     Книжкова виставка «Земля не належить нам, це ми належимо землі» (мас.чит)
2.     Відеофільм «Еволюція планети Земля»
3.     «Збережемо наш спільний дім» (інформаційні хвилини про прокламацію «Дня Землі» ООН)
4.     Екологічні хвилини «Я життя, яке бажає жити» (мас.чит)
5.     Усний журнал «Екологічний атлас юного «Пісківчанина».
6.     Бібліографічний огляд літератури «Оселя людства»

1. Книжкова виставка "Земля не належить нам, це ми належимо землі"

Цифри жахають. Впродовж року в промисловому та житловому секторах України утворюється близько мільярда тонн твердих відходів, лише близько 10 відсотків яких переробляється.
 3. «Збережемо наш спільний дім» (інформаційні хвилини про прокламацію «Дня Землі» ООН)
 У 1971 р ООН прийняла документ «Прокламація дня Землі», в якому відзначається, що нове бачення Землі виникло тоді, коли астронавти і космонавти побачили і розповіли світові наскільки гарна наша чудова блакитна планета – дім усього людства. Нам жити у цьому домі, і від нас залежить – яким буде це життя, тому не випадково народилася Всесвітня акція «День Землі» та «Дзвін Світу», яка проводиться за рішенням ООН щорічно, починаючи з 1972 р.
Дзвін Світу дзвонить в ООН точно в момент початку весняного рівнодення. Суть цієї церемонії полягає в тому, щоб протягом хвилини, поки дзвонить Дзвін Світу, люди замислилися над тим, що вони мають зробити, щоб зберегти нашу планету, усвідомити себе її громадянами і зберегти все живе на Землі. У ці дні проводяться масові заходи щодо поліпшення екологічної обстановки під девізом6 «Мислити глобально – діяти локально!».
Акції День Землі і марш парків набули поширення і в Україні. Чимало корисного в цьому плані вносить у загальний рух Всеукраїнська екологічна ліга (ВЕЛ).

4. Екологічні хвилини «Я життя, яке бажає жити»
  Мікробіологам давно вже відомо: якщо той чи інший вид мікроорганізмів розмістити у найідеальніше для розвитку останніх середовище, то до певного часу спостерігатиметься їхнє стрімке розмноження. Потім настає період, коли їхня смертність і народжуваність зводяться до однієї цифри, а слідом за цим спостерігається поступове виродження цього різновиду мікроорганізмів.
У чому ж приччина, що вони з часом гинуть в ідеальному середовищі? Пояснення дуже просте: в оточуючому мікроорганізми середовищі накопичуються продукти їхньої життєдіяльності, які після досягнення певної межі концентрації стають шкідливими для їхнього розвитку і приводять до зогибелі. Чи не нагадує вам цей мікробіологічний експеримент шлях, яким рухається людство?! Адже у деяких найдавніших релігійних книгах не приховується, що ми є не першими на цій планеті. Також існують відповідні наукові гіпотези, девчені стверджують, що нинішня цивілізація є вже четвертою чи п´ятою в генеалогічній історії розвитку Землі.
Звичайно, можна приймати або відкидати ці припущення, але те, що час від часу відбувається розходження материків, потопи і підтоплення, різка зміна атмосфери і клімату, є доконаним фактом. Зокрема, те, що мамонти свій останній притулок знайшли у мерзлотах.

 5.     Усний журнал «Екологічний атлас юного «Пісківчанина»
   Бібліотекар: Подивіться на географічну карту Європи - ви побачите, що зеленим кольором виділена наша держава - Україна. це найбільша за площею країна Європи, що знаходиться у середній її частині. (Показую карту Європи)
Ми живемо в прекрасному селищі. Але воно має ряд проблем, пов'язаних із забрудненням навколишнього природного середовища. Дорослі намагаються ці проблеми вирішить, а ви можете в цьому допомогти. Як це зробити - підкаже цей усний журнал. На його сторінках ви знайдете не тільки цікаву інформацію, різноманітні завдання, а й поради, як зробити довкілля чистішим. Подивіться в ноутбуці прекрасні фотографії нашого селища.
  1 сторінка.      
                "Що таке екологія як наука і, що вона вивчає" 
 Читає Настя: те, що живі організми взаємопов'язані між собою та з довкіллям, люди помітили давно. Для вивчення цих зв'язків з'явилася наука "екологія". це слово походить від двох грецьких слів "ойкос" - "дім житло" та "логос" - "вивчення, наука". Тобто екологія - це наука про взаємовідносини живих організмів між собою та з навколишнім середовищем, або про живі організми у себе вдома. Екологія також вивчає, який вплив на навколишнє середовище здійснює людина і як зробити так, щоб господарською діяльністю не наносити природі шкоди. Її цікавить яким чином навколишнє середовище впливає на здоров'я й самої людини, що треба робити, аби почуватися краще. У "хворій" природі людина й сама часто хворіє. Наука екологія вивчає також і зв'язок між таким станом природи і здоров'ям людини.

2 сторінка.
                                "Територія селища Пісківка"  
Читає Ліза: Наше селище розташоване на заході Бородянського району поблизу річки Тетерів, за якою починається Житомирська область. Площа селища становить 522,3 гектара. Селище було утворене у 1938 році з двох сіл - Пісківки та Рудні Пісківської і станції Тетерів. Виникнення Рудні Пісківської відноситься до часів заснування в Київському поліссі рудних промислів наприкінці ХVI на початку ХVII ст.
                                         Рельєф та геологічна будова 
 Поверхня території Бородянщини формувалась протягом багатьох геологічних епох. На її розвиток вплинули давні зледеніння, коливання рівнів морів, ерозійна робота річок і вітру, господарська діяльність людини.
Місце, де зараз ми знаходимось вплив льодовика відчувало двічі. Перший раз (близько 1,7 млн. років тому) - льодовикові води принесли тисячі тонн пісків, суглинок, валунів. А під час найбільшого зледеніння (близько 125 тис. років тому), його називають Дніпровським, наша місцевість була вкрита багатометровим шаром льоду, який протримався майже 100 тисяч років. Після його розставання територія "виросла" на 30-45 метрів. Адже льодовик - це не чистий прозорий лід, а такий, що містить дуже багато вимерзлих уламків гірських порід, які залишаються на місцевості.
Вся сучасна поверхня Бородянського району відноситься до низовини Київського Полісся. Піднятість території над рівнем моря становить у середньому 150 метрів. Розвинута густа річкова сітка. Ділянки між річками мають плоско хвилясту поверхню, на якій є горби, зниження, яри, річкові долини. Більш погорбована західна частина району по правобережжю річки Тетерів, де ми з вами живемо. Зустрічаються горби з відносною висотою до 10 метрів. найвища абсолютна відмітка - 168 метрів - розташована на відстані одного кілометра південніше нашого селища (Єнкова гора).

3 сторінка.
                                           "Водні ресурси Пісківки"
Пісківка стоїть на річці Тетерів, це права притока Дніпра. Бере початок біля села Буряки Житомирської області. Впадає в Київське водосховище. Річка неглибока, але зустрічаються місця глибиною 3-4 метри. Колись вода була чистою, але в наш час вона стала дуже забрудненою, багато промислових відходів скидають в неї населені пункти, які розташовані у верхній течії.
Крім річки Тетерів, у межах Пісківки протікають ще дві невеликі річечки - Піщанка і Тростянка. Багатий наш край і на джерела - це підземні води, що виходять на поверхню.
Бібліотекар: може хто з вас був біля них і розкаже де вони знаходяться? (Показуємо фото наших джерел).
Які озера та ставки ви знаєте? Куди ходите купатись влітку? Яку воду п'є ваша сім'я? 
Увага! Забруднена вода може містити не тільки отруйні речовини, а й хвороботворні мікроби, які викликають інфекційні захворювання - дезинтерію, тиф, навіть холеру.

4 сторінка.
                                                   Рослинний світ
На Землі нараховується близько 600 тисяч видів рослин, які забезпечують існування життя на Землі. Під час фотосинтезу в зеленому листку під дією світла утворюються поживні речовини, поглинається вуглекислий газ і виділяється кисень. Зелені рослини очищують повітря, насичують його вологою, стають їжею для травоїдних тварин і притулком для безлічі комах, птахів і звірів. Розкладаючись, вони утворюють гумус, що забезпечує грунту родючість, а накопичуючись - торф, буре та кам'яне вугілля. Ліси мішаного типу з переважанням хвойних (сосни).
Ліс краще освіжає і очищує повітря, ніж водна поверхня. У цілому очищувальна здатність поверхні Землі на 60-80% залежить від рослин.
Тому дотримуйтеся чистоти в природі. Перед тим, як щось викинути в парку, через який ви йдете до школи, пам'ятайте: папір до повного зникнення буде лежати понад два роки, консервна банка - 90 років, поліетиленовий пакет - 200 років, скло - понад дві тисячі років.
                                              Червона книга України
Для охорони окремих видів рослин в усьому світі створені Червоні книги, до яких заносять назви рідкісних і зникаючих видів рослин, тварин і грибів, що потребують охорони. Рвати рослини, занесені до Червоної книги, є злочином, і карається законом.
Які ви знаєте рослини Червоної книги? (підсніжник, сон-трава, конвалія травнева і т.д.)

5 сторінка.
                                                    Тваринний світ
Найбільшими представниками тваринного світу, котрі зустрічаються в дикій природі нашого краю, є ссавці.
Це їжак звичайний, землерийка, кріт, летюча миша, заєць-русак, білка, бобер, сірий пацюк, миші, ондатра, нутрія болотяна, лісова та садова соня, тушканчик, лисиця звичайна, тхір, борсук, видра, куниця, лісовий кіт, єнотоподібний собака, може заходити вовк. З парнокопитних водяться дикий кабан, косуля, лось, олень.
Птахи виконують дуже важливу "роботу" - винищують шкідників на деревах. Згідно Бернської конвекції, яку підписав і уряд України, охорони потребують усі птахи.
подивіться на малюнки птахів. Яких із них ви зустрічали у лісі, на луках, на озерах, у селі?
У лісі дотримуйтеся тиші. Від коливання повітря, що створюють звуки радіоприймачів, не можуть піднятися в повітря джмелі, жуки, бджоли та решта комах. Налякані тварини можуть покинути своє потомство.
Якщо натрапите на маленьких пташенят або звірят - не беріть з собою, залиште їх на місці. Ніхто не створить їм кращих умов, ніж їхні батьки.
Із плазунів у нас водяться тільки ящірки, черепахи та змії.
Хто знає які риби водяться в наших річках, ставках та озерах? (карась, лин, щука, окунь, плитка, в'юн, краснопірка, верховодка та інші.).
А які ви знаєте народні прикмети?
- Перед дощем коники збираються у групи і голосно стрекочуть.
- Чим вищі восени мурашині купи, тим суворішою буде зима.
-Жаби активно стрибають і кумкають - буде дощ.
-Змії та ящірки за день-два до землетрусу виповзають з нір.
- Кажани звечора густо літають - наступний день буде погожим.

6 сторінка.
                                               Атмосферне повітря
                                                    Кислотні опади
Викиди нашого Пісківського заводу скловиробів і гази від автомобілів містять шкідливі речовини - сірчистий газ та окиси азоту. ці речовини всередині хмар перетворюються на кислоту. Такі хмари можуть переноситися потоками повітря на дуже великі відстані та у вигляді опадів - дощу, снігу, туману, роси. Таке явище має назву - кислотні опади.
                                                 Парниковий ефект
Останні двісті років люди використовують величезну кількість таких видів палива як деревина, торф, вугілля, нафтопродукти. Під час їх спалювання в повітря виділяється вуглекислий газ. Він накопичується в атмосфері та не випускається тепло Землі в космічний простір, у результаті чого утворюється "парниковий ефект". Тепло концентрується біля поверхні Землі, змінюючи клімат. Щоб не допустити цього необхідно використовувати альтернативні джерела енергії (сонячну, вітрову, хвильову).

7 сторінка.
                                         Побутові відходи (сміття)
Кожна сім'я щодня викидає до смітників сміття. Розсортовуйте його та здавайте до пункту прийому вторинної сировини. І гроші отримаєте і довкілля зробите чистішим. Пункт прийому (макулатура, скло та пластик) знаходиться в ДОКу
Йдучи до школи, не бери щодня новий пакетик для бутерброду. Попроси батьків купити спеціальний контейнер.
Не забувай добре споліскувати посуд. Потрапляючи до організму, засіб для миття посуду може викликати отруєння, дисбактеріоз.

    Любіть травинку і тваринку,
І сонце завтрашнього дня,
Вечірню в попелі жаринку,
Шляхетну інохідь коня.

Любіть ви сонце тепле, золоте,
Й волошку синю в полі, що цвіте.
Вишню кучеряву і рясну вербу.
І, звичайно, річку чисту, голубу.
Володимир Сосюра.       

6. Бібліографічний огляд літератури "Оселя людства".
 

Динозаври. – Х.: РО-П Луговий С. М., 2011. – 112 с.: іл: (для всіх вікових груп)
Колись дуже-дуже давно по Землі ходили гігантські звірі – динозаври, або «жахливі ящери». Найбільша наземна тварина сейсмозавр мала вагу до 80 тонн, а довжину 50 метрів. Динозаври господарювали на Землі майже 150 мільйонів літ. Одні ходили на двох ногах, інші пересувалися на чотирьох.
Однак близько 70 мільйонів літ тому усі динозаври вимерли.
Багато музеїв світу зберігають дорогоцінні знахідки – частини скелетів дивовижних страховиськ, їхні закам´янілі яйця.
Ця книга розповість про найвідоміших динозаврів, про місця, де були виявлені їхні рештки. Познайомить із походженням цих ящерів та їхніми видами, епохою, в яку жили пращури сучасної фауни.
Водночас ви відкриєте для себе й інших тварин, що жили в одну пору з динозаврами, - літаючих ящерів, плезіозаврів, пліозаврів, іхтіозаврів.
Доповнять розповідь яскраві ілюстрації. Отже, бажаємо захоплюючої подорожі сторінками цієї книги.

Тетельман Г. С. Підводний світ. Ілюстрована енциклопедія для дітей. – Х.: ТОВ «Septima», 2012. – 80 с.: іл.
Якщо уважно подивитись на глобус або карту, то можна побачити, що більшу частину нашої планети займає вода – майже три чверті поверхні Землі. Уся водна оболонка Землі, що омиває острови й континенти, - озера, річки, моря, океани - називається Світовим океаном.
Саме у воді мільйони років тому вперше зародилося життя. Саме в океані у наш час мешкають найбільші тварини планети, наприклад, синій кит.
У воді живуть не лише риби, а й багато безхребетних тварин та ссавці. Залежна від глибини, підводні мешканці виробили свої пристосування до умов проживання. Деякі риби живуть навіть на великих глибинах, у царстві вічного мороку, другі – можуть «ходити» по суходолу під час відпливів, треті – змушені безперервно плавати, щоб не померти.
Про цих, та інших незвичайних і дивовижних мешканців підводного світу й цікаві факти з їхнього життя ви дізнаєтеся, прочитавши книгу «Підводний світ».

«Цікаве, дивовижне, таємниче» - Х.: «Промінь», 2007. – 64 с.: іл.: (дітям серед., старш.шк.віку)
Якщо вас цікавлять усілякі загадкові та незвичайні явища, що відбуваються навколо, - ця книжка для вас. Прегортаючи її сторінки, ви дізнаєтесь про дивовижні явища природи, цікаві історичні загадки, незвичайні феномени людини. Після кожної статті ідуть пояснення сучасних учених. Але є на сторінці 58-59 непояснені випадки, які не можуть пояснити навіть учені. Наприклад, незвичайний випадок стався з літаком, на борту якого знаходилось майже 130 пасажирів. За півгодини до посадки літак на 10 хвилин зник з радіолокаційних екранів, а потім раптово з´явився і благополучно здійснив посадку. Під час ретельної перевірки виявилось, що всі годинники без винятку у літаку відставали на 10 хвилин. Сподіваємось,що ця цікава книжка зміцнить ваші знання, розширить кругозір і вам відкриються нерозгадані таємниці.

Тваринний світ. Цікаві, дивні, незвичайні/Ілюстрована енциклопедія. – Х.:Промінь, 2003. – 64 с.: іл.
Ілюстроване видання розповідає про унікальні здібності тварин, про їх загадкову поведінку в деяких ситуаціях, про тварин із найяскравішим забарвленням.








   Земля і Всесвіт/автор-укладач Т.С. Жабська. - Х.: Промінь, 2011. - 48 с.: іл.
Ви тримаєте в руках не звичайну книгу, а вдале поєднання енциклопедії та довідника. Нічого зайвого: тільки найцікавіша інформація, цифри та факти. Книга корисна як дітям, так і дорослим. Дітям вона допоможе сформувати чітку структуру знань, яку можна буде протягом усього життя доповнювати новою інформацією. Дорослим — запропонує цікаві теми для роздумів. Серія «Ерудит» — прекрасне доповнення до шкільної програми, підготовки до олімпіад, рефератів та участі в інтелектуальних іграх. Для широкого кола читачів.

Географія. Євразія. Африка.Ілюстрована енциклопедія для дітей. - Х.: ТОВ "Септіма", 2012. - 80с., іл.
Любі друзі! Ця захоплююча книга дає відповідь на різноманітні географічні питання: де розташований найбільший материк, які кліматичні особливості Євразії та Африки, які найбільші річки та озера цих материків?
Також ви дізнаєтесь про багатий тваринний і рослинний світ. Які країни там розташовані. 
Отже, рушаймо у подорож, щоб краще розуміти різноманітний і прекрасний сучасний світ. Обов'язково покажіть книгу своїм рідним. Побачите, що вона цікава  не тільки вам, а й дорослим.
На 4-5 сторінках є кольорова карта всіх материків. До речі, а ви знаєте скільки всього материків? 
не забудьте заглянути у зміст в кінці книги. Тут аж 83 питання, відповіді на які ви знайдете в цій енциклопедії.

Географія. - Х.: "Промінь", 2010. - 64 с., іл.
Ця книга цікава як для дошкільнят, так і для дітей старшого шкільного віку.
Дорогі читачі, якщо вас цікавлять явища природи, що відбуваються навколо - ця книжка для вас! 
Перегортаючи сторінки ви дізнаєтесь про народження землі, про розвиток рослин і тварин.
Мандруючи по сторінках цієї книжки, ви зрозумієте, чому буває день і ніч, а після зими приходить весна, звідки береться вітер, чому відбуваються смерчі та тайфуни, дізнаєтесь про дію вулканів та інші явища природи.
Ви побачите як виглядає наша Планета з космосу, дізнаєтесь про історію виникнення глобуса, навчитеся за допомогою географічних позначень знаходити на картах гори та рівнини, моря та океани. 
За допомогою цієї книжки ви познайомитесь з материками, дізнаєтесь, де знаходиться найдовша річка, де розташовані найвищі гори, які місця на Планеті вважають найспекотнішими та найхолоднішими. І сподіваємося, що прийде час, коли ви, використовуючи свої знання, станете дбайливими господарями нашої країни.

Із року в рік навколо Сонця,
Мов корабель, пливе Земля.
Ми - юнги, юні охоронці,
Матроси цього корабля.

Тут батьківщина всіх народів,
Тут народились я і ти,
І Місяць - іграшка природи - 
Над нами сяє з висоти.

Поглянь: під парусом зеленим
Пливуть на палубі Землі
Сусіди наші безіменні - 
Дельфіни, Зубри, Журавлі.

Ставай на вахту разом з нами
Пильнуй, щоб п'ять материків
Були сповиті не димами,
А синім диханням лісів.

Ти чуєш? - знов кує зозуля,
Ти бачиш? - вишня зацвіла.
Це до північної півкулі,
Весна заквітчана прийшла.

Зелений лист тремтить на гілці,
Мов стяг на щоглі корабля.
В навколосонячній мандрівці
Нехай щастить тобі Земля!

Анатолій Качан із книги "Чари ворожбита"   

Коментарі