Урок-подорож "Наш край - історії скарбниця"

    Багато цікавого можна розповісти з минулого нашого селища. З плином часу у кожного з нас зростає потреба звернутися до своїх витоків. Ми не хочемо бути просто населенням без роду і племені. До наших сердець достукується Шевченківський заклик:
Прочитайте знову
Тую славу. Та читайте
од слова до слова...
та спитайте
Тойді себе: що ми?
Чиї сини? Яких батьків?
    Наше селище утворено в 1938 році з двох сіл - Пісківки та Рудні Пісківської - і станції Тетерів. Площа селища 522,3 га. 
    Виникнення Рудні Пісківської відноситься до часів заснування рудних промислів у ХVш-ХVІІ ст .

    У 19 ст село Пісківка входило до Бородянського маєтку Ламберта Понятовського.
    Там, де починається нинішня вулиця Тетерівська була суконна фабрика. До неї по дерев'яних жолобах подавалася вода з річки Піщанки. Чавунний завод був на території нинішньої вулиці Гоголя. Мідний завод був розташований на місці склозаводу. Школа була в 1917 р в порожній лісовій сторожці Рудні Пісківської поблизу ставу. Першим вчителем був Д.О.Романов. Жив він у будинку прикажчика графині Браницької, якій належали великі площі лісових угідь.
    Коли у 1920 р цей прикажчик утік разом з польськими військами за Збруч, Романов перевів школу в його будинок. Нині там розташувалась майстерня. 
    У лютому 1918 р. німецько-австрійські війська разом з армією УНР розпочали наступ на схід і вже наприкінці місяця пройшли через Тетерів на Київ.
    В кінці березня 1919 р. північно-західне угрупування військ УНР організувало контрнаступ на Київ через Коростень-Тетерів. Міст через Тетерів було завалено розбитими вагонами. Петлюрівці переправились через річку і знаходились в 5 км від станції Тетерів біля села Мигалки.
    Проте далі БОродянки війська УНР не просунулись. Частини червоних військ, які підійшли з Києва, відбили наступ.
    У 1920 р. Польща почала наступ на Україну. Разом з польськими військами виступила і армія УНР на чолі із С. Петлюрою.
    Польська окупація на бородянській землі тривала всього один місяць.
    У 1919-1921 рр в Бородянському районі активну діяльність проводили повстанські загони отамана Орлика та отамана Струка, які боролись проти встановлення радянської влади.
    Під час репресій 1937 р. забрали 30 пісківчан.
    Під час Великої Вітчизняної війни в Тетереві діяла підпільна група Миколи Польового. В серпні 1942 р він був заарештований, але зумів утекти. Подальша доля його невідома.
    У березні 1943 р. підпільну роботу у Тетереві очолив Є. Шамрай.
    Селище Пісківка було звільнено частинами 112-ї стрілецької дивізії, якою командував П. Лащенко. Першими на станцію ввуйшли розвідники штабу дивізії на чолі з В. Птіциним.
    Символом Поліського краю, в якому розташовано наш Бородянський район є лелека. Птах, що розправив вільно крила - це погляд у майбутнє, надія на щасливе життя.

Коментарі