Всесвітній день моря (день інформації)

    Сьогодні Всесвітній день моря
    В програмі:
    1. Відеофільм "Грандіозна мандрівка вглиб океанів"

В останній тиждень вересня відзначається Всесвітній день моря. Це свято входить до переліку міжнародних днів, що відзначаються під егідою Організації Об'єднаних Націй. Його поява датована 1978 роком, саме тоді було прийнято рішення десятого з'їзду Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації щодо його заснування.

Ідея святкування виникла як реакція на масштабний вилов риби в морях і океанах нашої планети. Бездумні дії людини наносять непоправну шкоду природі і стають причиною зникнення багатьох рідкісних видів риби. Крім того, це призводить до забруднення вод і глобального потепління на планеті.
Одним з факторів, що згубно впливає на стан світового океану, є забруднення вод нафтою. Величезні нафтові плями, що покривають сотні гектарів морських площ, стають причиною загибелі риби. За статистикою, щорічно в світовий океан в результаті аварій потрапляє більше 20 мільйонів барелів нафти.

2. Книжково-ілюстративна виставка "Всесвітній день моря"
     Якщо уважно подивитись на глобус або карту, то можна побачити, що більшу частину нашої планети займає вода – майже три чверті поверхні Землі. Уся водна оболонка Землі, що омиває острови й континенти, - озера, річки, моря, океани – називається Світовим океаном.
Саме у воді мільйони років тому вперше зародилося життя. Саме в океані у наш час мешкають найбільші тварини планети, наприклад, синій кит.
    У воді живуть не лише риби, а й багато безхребетних тварин та ссавці. Залежно від глибини, підводні мешканці виробили свої пристосування до умов проживання. Деякі риби живуть навіть на великих глибинах, у царстві вічного мороку, другі – можуть «ходити» по суходолу під час відпливів, треті – змушені безперервно плавати, щоб не пометри.
    Багато дитячих авторів зверталися до цього повного загадок і таємниць світу і створювали дивовижні твори.

Для знайомства з морськими мешканцями маленьких читачів в нашій бібліотеці є книжка-іграшка «Таємниці підводного світу» Ольги Утевської. Всі ілюстрації в ній об’ємні. З неї діти дізнаються про китів й восьминогів, дельфінів й акул, кальмарів й крабів, морських їжаків й медуз та інших. Здійснять мандрівку морським дном, спостерігатимуть за мешканцями відкритого океану, спустяться у таємничі морські глибини, куди не сягає сонячне проміння.

 






Цікавою буде для дітей середнього і старшого шкільного віку енциклопедія «Підводний світ». Ілюстроване видання розповідає про життя, характерні особливості поведінки мешканців річок, морів та океанів. У книзі ви знайдете багато цікавих фактів із життя цих загадкових істот.




 3. Посиденьки "На морі класно!"
Діти із захватом згадували свою поїздку до моря, показували фото та відео про незабутній відпочинок влітку.




Коментарі